Trump nõuab Talibani diplomaatilise kanali sulgemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashraf Ghani ja Donald Trump.
Ashraf Ghani ja Donald Trump. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Donald Trump nõuab Afganistani president Ashraf Ghanilt Kataris tegutseva Talibani esinduse sulgemist, mis on olnud läbirääkimiste kanaliks juba üle kuue aasta, vahendab The Guardian.

Asjaga kursis olevate allikate hinnangul Ghani sulgemisega ka nõustub, kuid lõpliku otsust ei ole veel langetatud. Küsimus tõstatati täna kahe liidri kohtumisel.

Afganistani valitsuse sõnul ei tee Talibani 36-liikmeline Katari pealinnas Dohas asuv mitteametlik delegatsioon midagi rahukõneluste edendamiseks vaid käitub pelgalt rühmituse poliitilise legitiimsuse kinnistajana.

Trump aravatakse olevat Talibani esinduse vastu vaenulik mitmel põhjusel. Esiteks on see tema eelkäija Barack Obama alustatud programm, mis ei ole viinud loodetud rahukõnelusteni.

Teiseks on sellele algusest peale vastu seisnud nii Saudi Araabia kui Araabia Ühendemiraadid, mis näevad seda Doha diplomaatilise prestiiži sümbolina ning märgina USA-Katari erisuhtlusest.

Kontori sulgemise palve saab ametlikult esitada vaid Kabul, kuid lõplik otsus peab tulema Katari valituselt.

Ühe allika sõnul on esinduse sulgemisest saanud üks valupunkte jätkuvas Saudi Araabia ja Katari vahelises konfliktis.

Saudid koos Bahreini, Ehiptuse ja AÜEga on süüdistanud Katarit terrorismi rahastamises ja Iraani toetamises. Katar on süüdistusi eitanud.

Trump on pakkunud end juunist alates kestnud tüli vahendajaks, kuid on võtnud oma väljaütlemistes selgelt Saudi Araabia poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles