USA kavatseb piirata Vene vaatluslende

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lennuk näidislennul.
Vene lennuk näidislennul. Foto: Marina Lõstseva/TASS/SCANPIX

USA võimud kavatsevad lähiajal teatada piirangutest avatud taeva lepinguga ettenähtud Vene sõjalennukite lendudele USA kohal, kirjutas Wall Street Journal viidetega anonüümsetele allikatele välisministeeriumis ja Pentagonis.

Washingtoni väitel on otsuse taga Venemaa-poolne lepingu rikkumine, sest Moskva keelas USA lennukitel Kaliningradi oblasti kohal vaatluslendude tegemise.

«Tahame innustada Venemaad naasma lepingu täitmise juurde,» vahendab WSJ diplomaadi sõnad. Ta täpsustas, et kavandatavad meetmed on ajutised.

Wall Street Journali andmetel võidakse uusi piiranguid arutada juba täna Viinis mainitud lepingu konsultatiivkomisjoni kohtumisel.

Lehe väitel tahab USA keelata Vene lennukitel lennata Alaska ja Hawaii kohal.

Samas märgib leht, et Venemaa on süüdistanud paljusid riike – USA-d, Kanadat, Gruusiat ja Türgit – oma õhuruumi sisenemise takistamises.

Washingtonis arutati selle lepingu täitmise rahastamise otstarbekust. Selle kriitikud viitasid kosmoseluure kiirele arengule viimase 15 aasta jooksul, kuid kaitseministeerium viitas lepingu tähtsusele läbipaistvuse tagamisel, lisas Wall Street Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles