Põhja-Korea alustas idapiiri kindlustamist (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Põhja-Korea propagandavideost, mis kujutab USA pommitaja allatulistamist.
Kaader Põhja-Korea propagandavideost, mis kujutab USA pommitaja allatulistamist. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea on alustanud sõjalise võimekuse koondamist idarannikule pärast riigi välisministri avaldust, et Pyongyang kavatseb alla tulistada kõik poolsaare lähedal lendavad USA pommitajad.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap teatas täna, et Põhja-Korea on alustanud kaitsevõimekuse, sealhulgas lennukite, koondamist riigi idarannikule pärast seda, kui USA pommitajad nädalavahetusel Korea poolsaare lähedal lendasid.

USA B-1B pommitaja augustis õppustel Lõuna-Koreas. /Young Ho/Sipa USA/Scanpix.
USA B-1B pommitaja augustis õppustel Lõuna-Koreas. /Young Ho/Sipa USA/Scanpix. Foto: Young Ho/Lee Young Ho/Sipa USA

Kinnitamata Yonhapi raporti kohaselt avalikustas USA pommitajate lennutrajektoori tahtlikult, Lõuna-Korea julgeolekuteenistus ei ole neid väiteid kinnitanud.

Ekspertide sõnul Põhja-Korea aga ei suuda ega kavatse rünnata USA pommi- ja hävituslennukeid.

Analüütikute hinnangul on Põhja-Korea välisministri Ri Yong-ho avaldused ja rünnakuid matkiv propagandavideo vastus USA presidendi Donald Trumpi sõjakale retoorikale.

Analüütikute sõnul püüab Põhja-Korea pigem tähelepanu hajutada, et jätkata tööd tuumarelvaprogrammi kallal.

Eile teatas Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho New Yorgis, et USA on kuulutanud Põhja-Koreale sõja ning Pyongyang kavatseb alla tulistada kõik poolsaare läheduses lendavad USA pommitajad, isegi kui need ei viibi Põhja-Korea õhuruumis.

«Kõik [ÜRO] liikmesriigid ja terve maailm peaks selgelt meeles pidama, et Ühendriigid kuulutasid meie riigi vastu sõja esimesena,» lisas Ri.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders lükkas ümber Põhja-Korea välisministri väite, justkui oleks Donald Trump Põhja-Koreale sõja kuulutanud. «Me ei ole Põhja-Koreale sõda kuulutanud ja ausalt öeldes on sellised väited absurdsed,» lausus Sanders.

Vastuseks Põhja-Korea välisministri sõnadele teatas Pentagon, et Pyongyang peaks provokatsioonid lõpetama.

«Kui Põhja-Korea ei lõpeta provokatiivset tegevust, siis veendume, et president tutvub võimalustega, kuidas Põhja-Koreaga käituda,» ütles USA kaitseministeeriumi pressiesindaja Robert Manning.

Lõuna-Korea tankid K-1 täna Paju lähedal toimuvatel sõjaväeõppustel. / Ahn Young-joon/AP/Scanpix.
Lõuna-Korea tankid K-1 täna Paju lähedal toimuvatel sõjaväeõppustel. / Ahn Young-joon/AP/Scanpix. Foto: Ahn Young-joon/AP

Hiina hoiatas täna, et Korea poolsaare konfliktis ei ole võitjaid.

Peking avaldas lootust, et Washington ja Pyongyang saavad aru, et nende sõnasõda üksnes suurendab konflikti ohtu ja vähendab manööverdamisruumi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles