Kurdid hääletavad iseseisvuse kasuks, Türgi ähvardab jõuga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi Kurdistani Pešmerga võitleja valimisjaoskonnas.
Iraagi Kurdistani Pešmerga võitleja valimisjaoskonnas. Foto: SAFIN HAMED/AFP/Scanpix

Pärast kümne protsendi Iraagi Kurdistani iseseisvusreferendumil esitatud hääletussedelite lugemist selgub, et 93 protsenti vastanutest pooldab Kurdistani iseseisvust, edastas telejaam Rudaw.

Rudaw märkis, et enamiku Iraagi Kurdistani piirkondade kohta andmeid veel ei ole.

Varem teatati keskvalimiskomisjonis, et lõplik tulemus tehakse teatavaks 72 tunni jooksul. Rahvahääletusel osales viimastel andmetel 78 protsenti elanikkonnast.

Samas korraldasid näiteks Arbīli elanikud eile öösel rahvahääletuse puhul juba suured pidustused.

Pidustused Arbili linnas. / Safin HAMED/AFP/Scanpix.
Pidustused Arbili linnas. / Safin HAMED/AFP/Scanpix. Foto: SAFIN HAMED/AFP

Iraagi Kurdistanis toimus eile iseseisvuse rahvahääletus. Hääletusosakonnad olid avatud ka Bagdadi keskvalitsuse ja kurdide vaidlusalusel alal. Hääletati Kirkūki, Diyālá ja Niineve kubernerkonna kurdi asustusega aladel.

Hääletussedelitele oli neljas keeles – kurdi-sorani, araabia, uus-aramea ja türkmeeni keeles – märgitud küsimus «Kas te olete nõus, et kurdi alad, mis ei ole piirkonna võimude juhtimise all, saaksid iseseisvaks riigiks?».

Iraagi Kurdistanil oli 1970. aasta lepingu kohaselt suur autonoomia, piirkonda kuulub kolm kubernerkonda. Ala suurus on umbes 40 000 ruutkilomeetrit ja seal elab viis ja pool miljonit inimest.

Iseseisvushääletust on kritiseerinud paljud välisriigid, selhulgas Türgi, Iraan ja USA.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas täna, et Ankara on valmis rakendama Iraagi kurdide vastu mis tahes meetmeid sõjalisest sekkumisest majandussanktsioonideni.

Ta avaldas aga lootust, et Iraagi kurdide juhid loobuvad iseseisva riigi plaanist ega vii Türgit sanktsioonideni.

«Ma loodan, et Põhja-Iraagi administratsioon võtab end kokku ja loobub sellest sünge lõpuga avantüürist,» ütles Erdoğan.

Ilma Türgi toetuseta merepiirita Kurdistan ellu ei jää, hoiatas ta. «Niipea kui me kraani kinni keerame, on nendega lõpp,» lisas Erdoğan viitega naftajuhtmele, mis võimaldab piirkonnal Türgi kaudu naftat eksportida.

Türgi presidendi sõnul ei toeta kurdide iseseisvusreferendumit ükski riik peale Iisraeli, nii et see on läbikukkumisele määratud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles