Carteri juhitav rühm kohtus Põhja-Korea rahvaassamblee presidendiga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pyongyangis tehtud ühispildil poseerivad (vasakult) Iiri ekspresident Mary Robinson, USA ekspresident Jimmy Carter, Põhja-Korea Kõrgema Rahvaassamblee president Kim Yong-nam, Norra endine valitsusjuht Gro Harlem Brundtland ja Soome ekspresident Martti Ahtisaari.
Pyongyangis tehtud ühispildil poseerivad (vasakult) Iiri ekspresident Mary Robinson, USA ekspresident Jimmy Carter, Põhja-Korea Kõrgema Rahvaassamblee president Kim Yong-nam, Norra endine valitsusjuht Gro Harlem Brundtland ja Soome ekspresident Martti Ahtisaari. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide endise riigipea Jimmy Carteri juhitav delegatsioon kohtus täna Pyongyangis Põhja-Korea Kõrgema Rahvaassamblee presidendi Kim Yong-namiga.

Lisaks Carterile kuuluvad delegatsiooni Soome endine president Martti Ahtisaari, Iiri endine riigipea Mary Robinson ja Norra endine peaminister Gro Harlem Brundtland, vahendas AFP.

Mõjukate riigimeeste vanematekogusse (The Elders) kuuluvate endise tipp-poliitikute kohtumist Kim Yong-namiga kinnitas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA. Mingeid üksikasju see aga ei edastanud.

Kim Yong-nam on põhimõtteliselt riigipea, kuigi Põhja-Korea liidriks on Kim Jong-il ja dokumenti järgi on temast kõrgemaks veel igaveseks presidendiks nimetatud Kim Il-sung (1912-1994).

Eile kohtus delegatsioon välisministri Pak Ui-chuniga. Nad on väljendanud soovi kohtuda ka Kim Jong-ili ja tema poja Kim Jong-uniga, kuid mingit vastust pole sellele saadud.

Ekspoliitikute visiidi eesmärgiks on vähendada pingeid kahe Korea vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles