USA saab uue kaitseministri ja CIA juhi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Petraeus (vasakul) ja Leon Panetta.
David Petraeus (vasakul) ja Leon Panetta. Foto: SCANPIX

USA uueks kaitseministriks saab ilmselt senine Luure Keskagentuuri (CIA) juht Leon Panetta, kellest vabaks jäänud koha võtab üle NATO liitlasvägede juhataja Afganistanis kindral David Petraeus.

Eelseisvatest muudatustest kaitseministeeriumis ja CIAs teatas uudisteagentuur AP, viidates anonüümseks jääda soovinud allikatele. Ühendriikide praegune kaitseminister Robert Gates, kelle nimetas sellesse ametisse juba eelmine president George W. Bush 2006. aastal, lubas sel aastal ameti maha panna, kui on veendunud Afganistani sõjastrateegia õigsuses.

Endine Valge Maja personaliülem Panetta asus CIA direktori ametisse 2009. aasta veebruaris, kui ta vahetas selles ametis välja Michael Haydeni, keda demokraadid ja inimõigusorganisatsioonid kritiseerisid Bushi terrorismivastase sõja liigses toetamises.

Itaalia immigrantide perest pärit Panetta on demokraatliku partei vetaranpoliitik, kes varem on töötanud ka president Bill Clintoni administratsiooni personaliülemana ja enne seda 16 aastat esindajatekoja rahvasaadikuna.

1994. aastal Valge Maja personaliülemaks saanud Panetta töötas sellel ametikohal kolm aastat. Pärast Valgest Majast lahkumist juhtis Panetta ka California ülikooli poliituuringute keskust, lisaks kuulub ta mitme äriettevõtte ja kolmanda sektori organisatsiooni nõukogu koosseisu.

Seejuures on analüütikud kiitnud Panettat kui eelarveeksperti, sest just majandusvaldkonnas on ta suutnud end kõige paremast küljest näidata. Ka on kiidetud tema teadmisi valitsusaparaadi toimimisest ja töökorraldusest.

CIA uueks juhiks peetav Petraeus sai NATO liitlasvägede juhatajaks mullu suvel, kui Stanley McChrystal sellest ametist tagasi astus, kuna ta kritiseeris ajakirjas Rolling Stone mitmeid Barack Obama administratsiooni liikmeid ning ka presidenti ennast.

NATO liitlasvägede juhataja ametikohalt lahkuvat Petraeuse tööülesandeid hakkab väidetavalt täitma kindralleitnant John Allen, kes praegu töötab USA Keskväejuhatuse asejuhina.
Nii Panetta kui ka Petraeus peavad uuele ametikohale asumiseks pälvima ka senati toetuse, kus demokraadid on ülekaalus.

Ka teatas allikas, et karjääridiplomaat Ryan Cocker, kes on varem töötanud nii USA suursaadikuna Pakistanis kui ka Iraagis, asub tööle Afganistani suursaadikuna.

Valge Maja ei soovinud kaadrimuudatusi kommenteerida, kuid väidetavalt avalikustatakse info juba homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles