Nimekiri: asjad, mida Saudi Araabia naised tohivad teha (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
800 meetri jooksja Sarat Atter 2012 Londoni olümpiamängudel.
800 meetri jooksja Sarat Atter 2012 Londoni olümpiamängudel. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix

Konservatiivne Saudi Araabia teatas äsja, et riigi naised võivad lõpuks seaduslikult autorooli istuda.

Seega kadus maailmakaardilt viimane riik, kus säärane piirang kehtis. Kuigi Saudi Araabias on soopõhiseid keelde endiselt enam kui küll, siis mõnes vallas on riigi naiskodanikel ka vabad käed. CNN tõi välja mõned neist.

Saudi Araabia naised tohivad:

  • Hääletada kohalikel valimistel. Esimest korda said nad seda teha tunamullu, samuti tohtisid naised ise kandideerida. Ent naiskandidaadid ei tohtinud rääkida meeshääletajatega, samuti ei tohtinud kaks sugupoolt nende kampaaniastaapides omavahel kokku puutuda.
  • Saada määratud Konsultatiivsesse Nõukogusse. Hiljuti surnud kuningas Abdullah avaldas aastal 2013 määruse, mille järgi on viiendik nõukogu kohtadest mõeldud naistele. Tegemist on ametliku nõuandva kojaga monarhiale.
  • Omandada kõrgharidust. 2015. aastal tehtud uuring näitas, et ülikoolides õpib rohkem Saudi Araabia mehi kui naisi.
Saudi naiste korvpallimeeskond. Foto: Reuters/Scanpix
Saudi naiste korvpallimeeskond. Foto: Reuters/Scanpix Foto: HANDOUT/REUTERS
  • Harrastada sporti ning osaleda olümpiamängudel. 2012 aastal saatis riik olümpiamängudele kaks naissportlast, neli aastat hiljem aga juba neli. 
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles