Kataloonia liidri sõnul suurendavad jõuvõtted toetust referendumile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: JOSEP LAGO/AFP/Scanpix

Kataloonia liidri sõnul tõstavad Hispaania keskvõimu jõuvõtted kavandatava iseseisvusreferendumi vastu toetust rahvahääletusele nii, et Euroopa institutsioonidel pole võimalik seda eirata.

Kataloonia president Carles Puigdemont kritiseeris kolmapäevases usutluses Associated Pressile Euroopa Komisjoni, kes pole seni pööranud tähelepanu katalaanide soovile referendum korraldada.

Puigdemonti sõnul pööras komisjon katalaanidele selja, kui jättis kaitseta Euroopa kodanike fundamentaalsed õigused ajal, mil Hispaania kohtud ja keskvõim jõumeetmetega hääletust peatada üritavad.

Neli päeva enne referendumit antud intervjuus lubas Puigdemont ühtlasi muuta konflikti Hispaaniaga Euroopa teemaks, mitte jätta seda siseasjaks.

Ükski riik Euroopa Liidus pole avalikult väljendanud toetust 1. oktoobri referendumile, mida Hispaania konservatiivne valitsus on nimetanud ebaseaduslikuks.

Hispaania riigikohus kavatseb uurida võimaliku mässule õhutamisena süüdistusi demonstrantide vastu, kes osalesid massilises protestiaktsioonis politsei tegevuse vastu Kataloonia iseseisvusreferendumi ettevalmistuste takistamiseks.

Kohtu peaprokurör nimetas Barcelona meeleavalduste korraldajatena kaht kodanikeühendust - Katalaani Rahvusassambleed ja Omnium Culturali. Mõlemad rühmitused on Kataloonia iseseisvuspürgimuste liikumapanevaks jõuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles