Video ja galerii: Ukraina välistab sabotaaži moonalao tulekahju põhjusena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina sõjaväeprokuratuur teatas, et välistas algselt kahtlustatud sabotaaži sõjaväe laskemoonalao põhjusena.

Sõjaväeprokurör Anatoli Matios lükkas täna tagasi võimude varasemad väited, et laskemoonalao võis põlema panna rühm välisriigi sabotööre.

Prokuröri sõnul lähtub juurdlus praegu hooletuse, võimu kuritarvitamise või laskemoona käitlejate sabotaaži teooriast.

Samuti uuritakse, miks ei läinud tööle lao häiresüsteem.

Varem teatasid Ukraina võimud, et Vinnõtsja oblastis Kalõnivkas asuva laskemoonalao tulekahju põhjused võivad olla seotud sabotaažiga.

«Me peame õppima oma strateegilisi objekte sabotaaži eest kaitsma,» sõnas Ukraina president Petro Porošenko koos sõjaväe juhatajatega peetud erakorralisel kohtumisel. «Me ei saa selliseid juhtumeid enam taluda.»

Teisipäeva õhtul Kalõnivka lähedal toimunud laskemoonalao plahvatusest levima hakanud tulekahju on nüüdseks võimude teatel kontrolli alla saadud, kuid üksikuid plahvatusi registreeritakse siiani.

Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman, kes saabus sündmuspaika mõned tunnid pärast plahvatust, kinnitas varem, et juhtumi taga olid välised tegurid.

«Tegu on Ukraina sõjaväe moonalaoga ja ma ei usu, et selle hävimine oli juhuslik,» lausus ta teleintervjuus.

Hävinud maja moonalao lähedal. /GLEB GARANICH/REUTERS/SCANPIX.
Hävinud maja moonalao lähedal. /GLEB GARANICH/REUTERS/SCANPIX. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Vinnõtsja laskemoonalaos oli kokku 83 000 tonni lahingumoona, millest kasutuskõlblik oli vaid 68 000 tonni, ütles kaitseminister Stepan Poltorak eile õhtul sõjakabineti istungil. Lao mahutavus on 140 000 tonni.

Muuhulgas hoiti laos ka raketisüsteemide komponente.

Plahvatuse kahjud Kalõnivka linnas seisval autol. /SERGEI SUPINSKY/AFP/SCANPIX.
Plahvatuse kahjud Kalõnivka linnas seisval autol. /SERGEI SUPINSKY/AFP/SCANPIX. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP

Ehkki Groisman vihjas venemeelsete separatistide osalusele, ei toonud tema ega president Porošenko plahvatuse eest vastutavana välja ühtegi konkreetset rühmitust, riiki ega agenti.

Siseministeeriumi vanemnõunik Zorõan Tškirõak teatas Facebookis, et on veendunud, et tegu oli vaenuliku Vene sabotaažiga ning lisas, et see oli juba seitsmes Kalõnivka sõjaväeladudes puhkenud tulekahju.

Hoolimata suurest tulekahjust ja plahvatustest, mis purustasid tunnistajate sõnul aknaklaase ning mida võis kuulda isegi 270 kilomeetri kaugusel Kiievis, ei ole teateid ühestki tõsisemast vigastusest.

Kohalik näitab plahvatusest tekkinud kahjustusi. /GLEB GARANICH/REUTERS/SCANPIX.
Kohalik näitab plahvatusest tekkinud kahjustusi. /GLEB GARANICH/REUTERS/SCANPIX. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Ukraina riikliku politseiülema Vjatšeslav Abroskini teatel korraldasid ümbruskaudsete alade evakueerimist sajad politseinikud. Lisaks on piirkonda paigutatud ligi 600 rahvuskaartlast, et evakueerimistöid aidata ning kaitsta lahkunute vara rüüstajate eest. Tulekahjuga võitles ligi 1200 tuletõrjujat.

Sõjaväe tankid Kalõnivka poole liikumas. /GLEB GARANICH/REUTERS/SCANPIX.
Sõjaväe tankid Kalõnivka poole liikumas. /GLEB GARANICH/REUTERS/SCANPIX. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Plahvatuse järel sulgesid kohalikud võimud gaasi- ja elektriühendused ning suunasid ümber rongi- ja autoliikluse. Samuti seati õnnetuspiirkonnast 50 kilomeetri raadiuses sisse lennukeelutsoon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles