Carteri juhitav delegatsioon siirdus Lõuna-Koreasse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremalt Soome ekspresident Martti Ahtisaari, Iiri ekspresident Mary Robinson, USA ekspresident Jimmy Carter, Norra endine valitsusjuht Gro Harlem Brundtland ja Lõuna-Korea välisminister Kim Sung-hwan.
Paremalt Soome ekspresident Martti Ahtisaari, Iiri ekspresident Mary Robinson, USA ekspresident Jimmy Carter, Norra endine valitsusjuht Gro Harlem Brundtland ja Lõuna-Korea välisminister Kim Sung-hwan. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide ekspresidendi Jimmy Carteri juhitav delegatsioon suundus täna Põhja-Koreast Lõuna-Koreasse, kus kohtus välisministri Kim Sung-hwaniga.

Mõjukate riigimeeste vanematekogusse (The Elders) kuuluvatest endistest tipp-poliitikutest kuuluvad delegatsiooni Soome endine president Martti Ahtisaari, Iiri endine riigipea Mary Robinson ja Norra endine peaminister Gro Harlem Brundtland.

Nende Korea-visiidi eesmärgiks on leevendada kahe Korea omavahelisi suhteid. Ka lootsid nad saada selgust Põhja-Korea toidukriisi tõsidusest.

Delegatsioon viibis Põhja-Koreas riigi juhtkonna kutsel, kuid diktaatori Kim Jong-iliga nad siiski ei kohtunud. Carteri sõnul edastas Kim läbirääkijatele sõnumi valmisolekust pidada läbirääkimisi Lõuna-Korea ja USAga.

Lõuna-Korea president Lee Myung-bak on varem seadnud kohtumise tingimuseks, et Põhja-Korea peab paluma lõunanaabrilt vabandust sõjalaeva uputamise ja Yoenpyeongi saare tulistamise pärast.

Põhja-Korea on süüdistused laeva uputamisest tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles