Vastastikused süüdistused ei vaibu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia eurosaadikud Anneleen Van Bossuyt (vasakul), Mark Demesmaeker (keskel) ja Helga Stevens eile Euroopa Parlamendis Kataloonia lipuga. Kõik nad kuuluvad Uus-Flaami Allianssi, mille nägemuses peaks Belgia liikuma kahe eraldi riigi tekkimise suunas.
Belgia eurosaadikud Anneleen Van Bossuyt (vasakul), Mark Demesmaeker (keskel) ja Helga Stevens eile Euroopa Parlamendis Kataloonia lipuga. Kõik nad kuuluvad Uus-Flaami Allianssi, mille nägemuses peaks Belgia liikuma kahe eraldi riigi tekkimise suunas. Foto: Jean-Francois Badias/AP/Scanpix

Kui enne pühapäevast hääletust lubas Kataloonia iseseisvusmeelne president Carles Puigdemont, et jah-sõna võidu korral kuulutatakse piirkond iseseisvaks 48 tunni jooksul, siis seda pole veel juhtunud. Eile ütles Puigdemont usutluses BBC-le, et ta kuulutab iseseisvuse välja selle nädala lõpus või järgmise nädala alguses.

Enne peab aga seisukoha võtma Kataloonia kohalik parlament, kus on enamuses iseseisvust pooldavad jõud. Puigdemonti juhitava valitsuse esindaja Jordi Turull ütles uudisteagentuuri AFP vahendusel teleintervjuus, et häälte lugemisega hakatakse ühele poole saama, misjärel esitatakse tulemused Kataloonia parlamendile, kes hääletab seejärel iseseisvuse väljakuulutamise üle. Ühe Kataloonia rahvasaadiku sõnul toimub hääletus esmaspäeval.

Hääletuse ebaseaduslikuks kuulutanud Hispaania keskvalitsus on lubanud Kataloonia eraldumise ära hoida. Üks võimalus selleks on käiku lasta riigi põhiseaduse artikkel 155, mis lubab keskvalitsusel võtta autonoomne piirkond enda otsekontrolli alla, kui viimase võimud käituvad riigi huvide vastaselt. Puigdemont ütles BBC-le, et säärane samm oleks suur viga, mis muudaks kõike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles