Süürias toimus sel aastal ka teine sariinirünnak (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillikuise sariinirünnaku ohver.
Aprillikuise sariinirünnaku ohver. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Scanpix

Keemiarelvade järelvalveagentuur OPCW teatas, et sariini kasutati ka rünnakus Süüria põhjaosas asuvale linnale vaid viis päeva enne 87 inimest tapnud rünnakut Khan Sheikhunis.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) avastas, et 30. märtsil kasutati sariini ka õhurünnakus Süüria põhjaosas asuvale Al-Lataminah linnale. Rünnaku tagajärjel sai viga üle 50 inimese, kes kannatasid iivelduse, suu vahutamise ja lihastõmbluste käes.

«Selle aasta 30. märtsil Süüria põhjaosas toimunud juhtumi piirkonnast kogutud näidiste analüüsid tõestavad sariini kasutamist,» teatas OPCW juhataja Ahmet Uzumcu. Uzumcu sõnul analüüsis OPCW pinnase-, riide- ja metallinäidiseid.

Viimased leiud lükkavad ümber varasemad väited, et 4. aprillil toimunud Khan Sheikhuni rünnak oli esimene, kus pärast 2013. aastal Damaskuses toimunud sadu inimelusid nõudnud rünnakut surmavat närvigaasi kasutati.

Khan Sheikhunis toimunud rünnakus hukkus vähemalt 87 inimest, nende seas 30 last. Rünnak põhjustas rahvusvahelise pahameele ja USA vastas sellele Süüria õhuväebaasi pommitamisega.

Süüria president Bashar al-Assad väidab järjekindlalt, et pärast 2013. aastal Venemaa ja USA vahendusel sõlmitud kokkulepet riigi relvastuses enam keemiarelvasid ei ole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles