Vene häkkerid varastasid Kaspersky tarkvara abil USA kübersaladusi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspersky Labi kontor Moskvas.
Kaspersky Labi kontor Moskvas. Foto: Kirill Kallinikov/Sputnik/Scanpix

Vene valitsuse toel tegutsevad häkkerid varastasid väidetavalt 2015. aastal kübersaladusi USA Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) töötaja koduarvutist, mis kasutas nüüdseks keelatud Vene firma Kaspersky Lab tarkvara.

Väljaanne Wall Street Journal kirjutas anonüümsetele allikatele tuginedes, et varaste saagiks sattus välisriikide arvutivõrkude läbistamist ja küberrünnakute kaitset puudutav informatsioon. Tegu on väidetavalt seni ühe suurima turvalekkega Ühendriikide julgeoleku ajaloos.

Washington Post teatas hiljem, et informatsioon varastati endise NSA lepingulise töötaja koduarvutist, kes vallandati 2015. aastal.

Mõlemad väljaanded teatasid, et töötaja kasutas koduarvutis Moskvas asuva firma Kaspersky Lab tarkvara, mis keelati möödunud kuul USA valitsuse poolt kahtlustatuna Vene spionaažile kaasa aitamises. Firma on süüdistusi eitanud.

Julgeolekuekspertide sõnul võisid Vene valitsuse häkkerid kasutada Kaspersky tarkvara, et NSA töötaja arvutisse sisse murda.

Strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuse kübereksperdi James Lewise sõnul kõlavad teated turvaaugust usutavalt, kuid ta ei osanud anda täpsemat informatsiooni varguse nüansside kohta.

«Pahviks lööb see, et ta suutis sellist informatsiooni majast välja viia ja kasutas Kaspersky [tarkvara], hoolimata sellest, kus ta töötas,» ütles Lewis.

Tema sõnul on julgeolekuagentuurid juba aastaid Kaspersky tooteid julgeolekuriskiks pidanud.

Demokraadist senaator Jeanne Shaheen, kes juhtis Kongressi algatust Kaspersky tarkvara valitsuse arvutisüsteemidest eemaldada, kutsus president Trumpi üles avalikustama julgeolekuohtusid, mida Venemaa juurtega firma endast kujutab.

«Selle informatsiooni endale hoidmine on karuteene nii avalikkusele kui riiklikule julgeolekule,» sõnas Shaheen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles