Kataloonia valitsuse liige tahab Hispaaniaga ajutist vaherahu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meleavaldaja kandmas prille, mis kutsuvad Katalooniat ja Madridi üles läbi rääkima.
Meleavaldaja kandmas prille, mis kutsuvad Katalooniat ja Madridi üles läbi rääkima. Foto: Jorge Guerrero/AFP/Scanpix

Kataloonia valitsuse esindaja ärgitas kehtestama ajutist vaherahu Hispaania keskvõimuga, et leevendada pingeid seoses oma jõuka autonoomse piirkonna iseseisvustaotlustega.

Samal ajal kogunesid Madridis erinevatele meeleavaldustele tuhanded Hispaania ühtsuse pooldajad, kritiseerides keskvalitsust või nõudes dialoogi.

Kataloonia valitsuse ettevõtlusjuht Santi Vila tahab uut võimalust dialoogiks Hispaania võimudega, ütles ta intervjuus raadiokanalile Cadena SER Radio.

«Me peame andma sellele ühe võimaluse veel, võib-olla viimase võimaluse ning ehk on ainus viis selleks kuulutada välja ajutine vaherahu,» ütles Vila. «Võiksime kõik maha rahuneda, anda endale võimaluse mitte langetada ühtegi otsust ja vaadata, mis kanaleid on võimalik avada rahuliku dialoogi alustamiseks.»

Meeleavaldajad Barcelonas Mdridiga dialoogi nõudmas. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix
Meeleavaldajad Barcelonas Mdridiga dialoogi nõudmas. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix Foto: EMILIO MORENATTI/AP

Mitmed Kataloonia pangad ja ettevõtted on teatanud, et viivad praegu oma peakorterid piirkonnast minema.

Carles Puigdemont. Foto: MANU FERNANDEZ/AP/Scanpix
Carles Puigdemont. Foto: MANU FERNANDEZ/AP/Scanpix Foto: MANU FERNANDEZ/AP

Vila sõnul on ta Kataloonia ühepoolse iseseisvuse väljakuulutamise vastu ning tahab näha Hispaania-Kataloonia ühise ekspertide komitee loomist, mis aitaks poliitilist kriisi lahendada.

Kataloonia valitsus esitas eile piirkonna parlamendile iseseisvusreferendumi lõplikud tulemused.

Lõplikud tulemused kinnitavad esialgseid, mille kohaselt 90 protsenti hääletanutest toetas iseseisvust. Piirkonna valitsuse andmeil käis valimiskastide juures 2,28 miljonit katalaani ehk 43 protsenti hääleõiguslikest. Vastu hääletas neist kaheksa protsenti.

Kataloonia separatistlik president Carles Puigdemont esineb teisipäeval pöördumisega Kataloonia parlamendi poole, et anda aru kujunenud poliitilise olukorra kohta. On ebaselge, kas tema ja teised separatistlikud seadusandjad kasutavad istungit hääletuseks iseseisvuse väljakuulutamise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles