Hispaania peaminister: Kataloonia iseseisvuse väljakuulutamine ei vii kuhugi (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Mariano Rajoy.
Peaminister Mariano Rajoy. Foto: JAVIER SORIANO/AFP

Hispaania keskvalitsus kavatseb tagada, et Kataloonia iseseisvuse väljakuulutamisel pole mingit mõju, kinnitas peaminister Mariano Rajoy laupäeval ajalehele El Pais antud usutluses.

"Valitsus tagab, et igasugune iseseisvuse kuulutamine ei vii mitte kuhugi," lubas Rajoy.

Valitsusjuht kutsus ühtlasi katalaanide liidreid üles eemalduma äärmuslastest separatistide leeris, kes rõhuvad iseseisvuse saavutamisele kõige jõulisemalt.

Peaminister ütles intervjuus, et ei välista Kataloonia regionaalse autonoomia peatamist, kui selle juhid jätkavad keskvõimude ähvardamist.

"Ma ei välista midagi," ütles Rajoy.

"Kuid me peame tegema asju õigel ajal. Mulle meeldiks nüüd näha, et see iseseisvusreferendumi oht tõmmataks tagasi võimalikult kiiresti," lisas ta.

Kataloonia valitsus esitas reedel piirkonna parlamendile iseseisvusreferendumi lõplikud tulemused.

Lõplikud tulemused kinnitavad esialgseid, mille kohaselt 90 protsenti hääletanutest toetas iseseisvust. Piirkonna valitsuse andmeil käis valimiskastide juures 2,28 miljonit katalaani ehk 43 protsenti hääleõiguslikest. Vastu hääletas neist kaheksa protsenti.

Kataloonia separatistlik president Carles Puigdemont on lubanud kinni pidada eelmise pühapäeva rahvahääletuse tulemustest ja kuulutada välja iseseisvuse.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles