Šoti Rahvuspartei ärgitab Madridi austama katalaanide referendumit (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delegaadid hoiavad Šoti Rahvuspartei (SNP) kongressil Kataloonia lippu.
Delegaadid hoiavad Šoti Rahvuspartei (SNP) kongressil Kataloonia lippu. Foto: Reuters / Scanpix

Šoti Rahvuspartei (SNP) ärgitas esmaspäeval Hispaania valitsust "austama ülekaalukat jah-häält", mille katalaanid andsid 1. oktoobril Kataloonia iseseisvumisele.

SNP iga-aastasel kongressil kiitsid erakonna liikmed heaks avalduse, milles nimetati toimunud referendumit "Kataloonia rahva demokraatliku tahte väljenduseks". Hispaania valitsuse ja konstitutsioonikohtu sõnul oli referendum vastuolus põhiseadusega.

Avalduses kutsuti ÜRO-d ja Euroopa Liitu aitama kaasa tekkinud poliitilise vastasseisu lahendamisele.

Šoti esimene minister Nicola Sturgeon on toetanud Kataloonia valitsuse õigust korraldada rahvahääletus.

Esmaspäeval parteikongressil vastu võetud avalduses rõhutati, et otsustamisõigus Kataloonia tulevase suuna üle on inimestel, kes seal elavad. Samuti avaldati muret "iga riigi suhtes, mis püüab jätta inimesed ilma õigusest oma tahet demokraatlikult väljendada".

Avalduses süüdistati Hispaania politseid "ebaproportsionaalse ja mittevajaliku jõu kasutamises Kataloonia kodanike vastu" ning mõisteti Hispaania valitsus hukka "katsete eest hääletust elektrooniliselt saboteerida".

Avalduse arutamise ajal ütles SNP seadusandja Joanna Cherry, kes oli iseseisvusreferendumi ajal Kataloonias, et ta nägi "repressioone ulatuses, mida ma poleks kunagi arvanud nägema Lääne-Euroopa demokraatias".

SNP liikmed avaldasid tunnustust Kataloonia valijate "rahumeelsele, otsusekindlale ja mittevägivaldsele käitumisele" ja kinnitasid partei toetust Kataloonia enesemääramisõigusele.

SNP ja teised Šotimaa iseseisvust pooldavad parteid kaotasid 2014. aastal hääletuse Ühendkuningriigist lahkumise üle. Lahkulöömist pooldas tookord 45 protsenti hääletanutest ja 55 protsenti oli selle vastu.

Šotimaa iseseisvus ei olnud kolmepäevase kongressi kavas, kuna Sturgeon pani need plaanid ametlikult kõrvale kuni Brexiti-läbirääkimiste edenemiseni.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles