Geipaaride küsimus lõhestab ka Soome luteri kirikut (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katoliku kirikupea Franciscus (paremal) võõrustamas Soome peapiiskop Kari Mäkineni Vatikanis 2014. aasta jaanuaris.
Katoliku kirikupea Franciscus (paremal) võõrustamas Soome peapiiskop Kari Mäkineni Vatikanis 2014. aasta jaanuaris. Foto: OSSERVATORE ROMANO/AFP/Scanpix

Kui Eestis kütab kirgi Eesti Evangeelse Luteri Kiriku seisukoht kooseluseaduse kohta, siis Soomes luteri kirikus vaieldakse praegu samasooliste laulatamise üle.

Nimelt kiitis Soome parlament heaks kodanikueelnõuna esitatud seadusemuudatuse, mis muudab abielu sooneutraalseks. Seega kehtib alates käesoleva aasta 1. märtsist põhjanaabrite juures uus abieluseadus, mis võimaldab seaduslikult abielluda ka samasoolistel paaridel.

Kuigi paljud pastorid on öelnud, et nende jaoks see probleem ei ole, hoiab Soome luteri kiriku piiskoppide enamus siiski konservatiivset joont, hoiatades kirikuõpetajaid, et samasoolisi paare altari ette lastes saavad sel olema tagajärjed.

Koheselt lahvatas ka esimene skandaal, kui Helsingi Kallio koguduse pastorina töötanud Kaj Sadinmaa 1. märtsil ehk samal päeval kui Soomes jõustus samasooliste abielu lubav seadusemuudatus, laulatas oma kirikus kaks meest.

Hoiatuse saanud kirikuõpetaja: «Riikliku asutuse esindajana on mul kohustus riigi seadusi täita.»
Kaj Sadinmaa. / facebook
Kaj Sadinmaa. / facebook Foto: Facebook

Sadinmaa kaasusesega asus tegelema Helsingi piiskopkonna seitsmeliikmeline kirikukogu, mida juhtis Helsingi piirkonna piiskop Irja Askola.  Septembriks jõuti (otsusega 5-2) konsensusele, et Sadinmaa, kes oli üle astunud üle kiriku ametlikust seisukohast samasoolistele paaridele kiriklikke laulatusi mitte korraldada, saab hoiatuse, kuigi laual olid ka karmimad meetmed, nagu näiteks Soomes kirikuõpetajana töötamise loa ära võtmine.

Kirikuõpetaja Sadinmaa ise ütles oma kaitseks, et riikliku asutuse esindajana on tal kohustus riigi seadusi täita ning ta kavatseb nõukogu otsuse edasikaevata.

Möödnud kuu lõpus oli samasugune kaasus laual ka Lapua piiskopkonnas Seinäjoki pastori Henna Salo osas.

Kaj Sadinmaa sõnul on alates seaduse jõustumisest samasoolisi paare Soomes laulatanud kokku ligi 30 kirikuõpetat kaheksast eri piiskopkonnast.

Selle aasta jaanuaris piiskoppide ees seistes rõhutas Soome peapiiskop Kari Mäkinen, et kirik ei vaata geipaare laulatavatele kirikuõpetajatele hea pilguga, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

«Kui töötaja ei täida oma tööandja antud juhiseid, siis on selge, et igal töökohal saavad olema tagajärjed, ja see käib ka kiriku kohta,» märkis Yle-ga rääkinud Kuopio preester Jari Jolkkonen.

Soome luteri kirikusse kuulub ligikaudu 72 protsenti elanikest, võrdluseks 2011. aasta rahvaloenduse andmetel tunnistab luteri usku 10 protsenti Eestis elanikest.

Hoolimata kiriku korraldusest ütles mõnikümment pastorit, et nemad on nõus kirikus paari panema ka samasoolisi paare, enim leidub selliseid kirikuõpetajaid Tamperes, Helsingis ja Vantaas. Üks häälekamaid seksuaalvähemuste toetajaid ongi näiteks Helsingi piiskop  Askola. 

Teiste Soome piirkondade kohta see aga ei kehti. Näiteks Soome kaguosas Kotka linnas on sealne piiskopkond andnud välja korralduse, et riiklikult abielus samasoolisi paare kirikus ei õnnistata, seega on kirikuuksed avatud vaid hetroseksuaalsetele paaridele.

Hoolimata hoiatustest ei nõustunud ükski piiskoppidest otseselt välja ütlema, millised need tagajärjed on.

«Meediat huvitavad just need tagajärjed, aga sel teemal spekuleerimine on mõttetu, sest iga olukord on erinev,» ütles Yle-le Tampere piiskop Matti Reop.

Porvoo piiskopi Björn Vikströmi sõnul kuulatakse kindlasti kõigepealt ära kirikuõpetaja oma seisukoht.

«Kui selgub, et sanktsioonide rakendamiseks on alust, tegeleme me iga juhtumiga eraldi. Etteulatavalt ma midagi ei kommenteeri,» märkis ka Helsingi piiskop Irja Askola.

Skandinaavia maadest oli Soome viimane, kes andis samasoolistele paaridele teiste paaridega võrdsed õigused ka abielu küsimuses.

Soome rahvastikuregistri andmetel on esimese kuue kuuga sõlmitud pea 1600 samasooliste abielu. Sõlmitud abieludest üle 1100 olid varem registreeritud paarisuhted, eelneva registreeritud paarisuhteta uusi abielusid oli üle 450.

Kooselu on samasoolised paarid saanud Soomes registreerida alates 2002. aastast.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles