Euroopa liidrid hoiatasid Kataloonia iseseisvuslasi (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont tänasel Kataloonia valitsuse istungil.
Carles Puigdemont tänasel Kataloonia valitsuse istungil. Foto: PAU BARRENA/AFP/Scanpix

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk kutsus täna Kataloonia presidenti Carles Puigdemonti piirkonna iseseisvust mitte välja kuulutama.

«Palun teid austada oma kavatsustes põhiseaduslikku korda ja mitte kuulutama välja otsust, mis teeks seesuguse dialoogi võimatuks,» ütles Tusk Brüsselis mõni tund enne seda, kui Puigdemont peaks esinema Kataloonia parlamendis olulise kõnega.

Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni sõnul on ta kindel, et kriis lahendatakse rahumeelselt. «Ma olen selles veendunud,» ütles Macron täna, nimetades Kataloonia iseseisvuslaste tegevust võimuhaaramiseks.

Nii Macron kui ka Saksa kantsler Angela Merkel kinnitasid hiljutistes telefonivestlustes Hispaania valitsusjuhi Mariano Rajoyga toetust Hispaania ühtsusele.

Ka Hispaania valitsus kordas täna oma seisukohti. «Me kutsume Puigdemonti üles mitte tegema midagi, mida ei saa tagasi pöörata ega jätkata teed, kus puudub tagasitee ja loobuma igasugusest iseseisvusdeklaratsioonist,» ütles Hispaania valitsuse kõneisik Inigo Mendez de Vigo täna.

Kataloonia president Puigdemont plaanib täna õhtul Kataloonia parlamendis esineda kõnega. Selle sisu pole teada, kuid varem on ta lubanud kuulutada välja piirkonna iseseisvuse.

Osa iseseisvusmeelseid parlamendisaadikuid on väitnud, et täna kuulutatakse iseseisvus välja. Mitme Kataloonia valitsusallika väitel ühepoolset iseseisvusdeklaratsiooni siiski ei esitata, selle asemel tehakse sümboolne avaldus, mille sisu pole aga avalikustatud.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles