Uus Taani seadus võib tõkestada Nord Streami ehituse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2 osad Saksamaal.
Nord Stream 2 osad Saksamaal. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Taani parlamendis täna lugemisele tulev eelnõu võib teha võimalikuks riigi territoriaalvetes julgeolekukaalutlustel torujuhtmete keelustamise.

Täna tuleb Taani parlamendis lugemisele eelnõu, mille jõustumisel oleks riigil võimalik keelduda julgeolekukaalutlustel oma vetesse torujuhtmete ehitamise lubamisest. Ettepanekut toetab nii valitsus kui suuremad opositsiooniparteid.

Praegu võetakse riigi vetesse torujuhtmeid ehitades arvesse vaid keskkonnategureid, kuid uue seaduse kohaselt võetaks ehitusloa andmisel arvesse ka julgeoleku-, välispoliitilisi, kaitse- ja poliitilisi faktoreid.

Uus seadus võib jõustuda juba 2018. aasta jaanuaris, kuid esialgu pole selge, kas see jõuab tõkestada ka Nord Stream 2 gaasijuhtme ehitus.

Torujuhtme kriitikud on öelnud, et Venemaalt läbi Läänemere Saksamaale suunduv torujuhe võib teha Euroopa haavatavaks Venemaa väljapressimisele ning kahjustaks potentsiaalselt Euroopa Liidule lähenevat Ukrainat.

«Ma olen väga rõõmus, et parlamendil ja valitsusel on nüüd võimalik ehituse hindamiseks kaasata ka julgeoleku, riigikaitse ja välispoliitika aspekte,» sõnas Taani energeetikaminister Lars Christian Lilleholt.

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Partei kõneisiku Nick Haekkerupi sõnul peab Taani olukorras, kus Venemaa käitub agressiivselt ja Taani sõdurid paigutatakse peagi Balti riikidesse, kaaluma tõsiselt seda, kuidas Nord Stream 2 riigi poliitiliste huvidega ühtib.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles