USA lahkub UNESCO-st

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO maailmapärandi nimistusse USAs kuulub näiteks New Yorgi Vabadusesammas.
UNESCO maailmapärandi nimistusse USAs kuulub näiteks New Yorgi Vabadusesammas. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

ÜRO kultuuri- ja haridusagentuuri UNESCO väidetavalt Iisraeli-vastaseid resolutsioone korduvalt kritiseerinud USA lahkub organisatsioonist, ütlesid Ühendriikide ametnikud uudisteagentuurile Associated Press.

USA peatas 2011. aastal UNESCO rahastamise, kuna selle liikmeks võeti Palestiina. Välisministeerium jättis siiski alles büroo UNESCO Pariisi peahoones ja on üritanud kulisside tagant selle poliitikat mõjutada.

Täna kinnitasid USA ametnikud UNESCO-st lahkumise teadet. Otsus tuleb ajal, mil organisatsioon valib endale uut juhti.

ÜRO allorganisatsiooni peadirektori Irina Bokova sõnul on USA otsus kahetsusväärne. «Ma soovin väljendada siirast kahetsust, et Ameerika Ühendriigid on otsustanud UNESCO-st välja astuda,» märkis Bulgaaria päritolu Bokova, kes on UNESCO eesotsas alates 2009. aastast.

Irina Bokova. FOTO: SAFIN HAMED/AFP/Scanpix
Irina Bokova. FOTO: SAFIN HAMED/AFP/Scanpix Foto: SAFIN HAMED/AFP

 ütles Iisraeli suursaadik maailmaorganisatsioonis Danny Danon sõnas täna, et USA otsus lahkuda UNESCO-st tähistab uue ajastu algust ÜRO-s, näidates, et Iisraeli diskrimineerimise eest tuleb maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles