Diplomaat: Vene-Balti koostöö areneb OSCEs normaalselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa alalise esindaja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) juures Anvar Azimovi hinnangul on Venemaa koostöö Balti riikidega arenenud selle organisatsiooni raames normaalselt.

«Nagu ütles suur vene kirjanik ja filosoof Lev Tolstoi, kõige raskem on kujundada suhteid lähimate sugulastega. Balti riikide rahvad ei ole meie jaoks pelgalt otsesed naabrid. Märkimisväärse ajalooperioodi, kusjuures mitte ainult Nõukogude aja, elasime me ühe katuse all, ühes riigis. Me tunneme üksteist mitte ainult kuulu järgi. Meil on palju ühist, me tunneme vastastikust külgetõmmet paljudes valdkondades nagu näiteks muusika, maalikunst, teatrikunst ja mitte ainult,» ütles Vene diplomaat intervjuus BNSile.

Tema sõnul areneb Balti riikide ja Venemaa koostöö OSCE raames üldiselt normaalselt. «Balti riigid, kuuludes Euroopa Liitu, kellega Venemaa tugevdab strateegilist partnerlust, tegutsevad ELi vastava koordineeritud liini vaimus. Paljudes küsimustes nagu võitlus uute ohtude ja väljakutsetega - terrorismi, organiseeritud kuritegevuse, inimkaubanduse ja uimastiäriga, samuti usaldusmeetmete tugevdamise vallas, majandus- ja keskkonnamõõtmes langevad meie seisukohad paljuski kokku. See puudutab ka kolme Balti riiki,» ütles Azimov.

«Veelgi enam, sel aastal on OSCE eesistuja Leedu, kes tõi OSCEsse oma erilise «Balti stiili» - pragmaatilisuse, realismi, fokuseerumise konkreetsete küsimuste lahendamisele. Venemaa toetab Leedu eesistumise jõupingutusi, mis on suunatud eelmisel aastal, sealhulgas Astana tippkohtumise tulemusel tehtud positiivsete ja ühendavate eeltööde konsolideerimisele,» ütles diplomaat.

Ta avaldas lootust, et Leedul õnnestub vastutusrikaste ülesannetega edukalt toime tulla ning pidada selle aasta detsembris Vilniuses tulemuslik välisministrite kohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles