Kreml hoiatab USAd Iraani tuumaleppe hülgamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani pikamaaraketid S-300 sõjaväeparaadil Teheranis.
Iraani pikamaaraketid S-300 sõjaväeparaadil Teheranis. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/Scanpix

Kreml hoiatas täna Washingtoni Iraani tuumaleppest lahkumise eest, öeldes, et see annaks tõsise hoobi nii rahvusvahelistele suhetele kui tuumarelva leviku tõkestamise püüetele.

«See raskendaks Iraani tuumaprogrammiga seotud olukorda,» ütles president Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov. «Niisugused sammud kahjustaksid ühemõtteliselt ettearvatavuse, julgeoleku ja stabiilsuse õhkkonda ning tuumarelva leviku tõkestamist kogu maailmas.»

Ennist ütles Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders, et USA president Donald Trump avalikustab täna oma strateegia Iraani tuumaküsimuse lahendamiseks.

Varem arvati, et eeldatavasti teatab Trump Iraani tuumakokkuleppest lahkumisest, kuid nüüd on spekuleeritud, et USA riigipea soovib lepet muuta.

Saksa saadik Iraanis Michael Klor-Berchtold teatas täna, et Saksamaa jääb Iraani tuumakokkuleppele ustavaks.

«Ei ole meie huvides seda lepet ohtu seada. Saksamaa peab seda lepet suureks saavutuseks. See saavutus puudutab meid kõiki. Mõistame üht: lepe töötab!» lausus saadik.

Iraani parlamendi spiiker Ali Larijani teatas täna, et Iraan kavatseb järgida 2015. aastal sõlmitud tuumaleppe tingimusi, kuni seda teevad ka leppe teised osapooled.

Kui Washington jõuab järeldusele, et Iraani tuumalepe on vastuolus USA huvidega, läheb selle tuleviku otsustamine arutamisele Kongressi, mis peab 60 päevaga otsustama, kas taastada Iraani-vastased sanktsioonid, mis leppe sõlmimisel tühistati.

Iraani tuumaleppe sõlmisid 2015. aasta juulis kuus riiki – USA, Venemaa, Hiina, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles