Trump keeldus kinnitamast Iraani tuumalepet (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

USA president Donald Trump keeldus reedel andmast kinnitust 2015. aastal sõlmitud Iraani tuumaleppele ja hoiatas, et Ühendriigid võivad endiselt lahkuda sellest tema sõnul ühest ajaloo halvimast lepingust.

«Ma teen teatavaks, et me ei saa ega anna seda kinnitust,» lausus Trump kauaoodatud pöördumises USA uue Teherani ohjeldamise strateegia teemal.

«Me ei jätka sellel rajal, mille prognoositav lõpptulemus on rohkem vägivalda ja terrorit ning väga reaalset Iraani tuumaläbimurde ohtu.»

USA liider teatas ühtlasi uutest karmidest sanktsioonidest mõjuvõimsale Iraani Revolutsioonikaardile, kuid hoidus neid siiski terrorirühmituseks nimetamast.

Nüüd on kongressil 60 päeva aega otsustada, kas Iraani vastased majandussanktsioonid võetakse taas kasutusse.

Sanktsioonide rakendamine tähendaks leppest taandumist. Lisaks Iraanile ja Ühendriikidele on leppe osalised ka Suubritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa, Hiina ja Euroopa Liit. Leppe eesmärk on piirata Iraani tuumaprogrammi.

Trump väitis pressikonverentsil, et Iraan on lepet korduvalt rikkunud, kuigi Rahvusvaheline Aatomienergaiaagentuur (IAEA), USA Euroopa liitlased ka tema oma valitsus on kinnitanud vastupidist.

Rouhani: Trumpi kõne näitab, et USA on Iraani rahva vastu

«USA president Donald Trumpi kõne, milles ta visandas agressiivse uue strateegia Iraani suhtes, näitab, et ta on rohkem kui eales varem Iraani rahva vastu,» ütles reedel Iraani president Hassan Rouhani.

«Täna on Ühendriigid rohkem kui kunagi varem tuumaleppe vastu ja rohkem kui kunagi varem Iraani rahva vastu,» ütles ta telepöördumises pärast Trumpi kõnet.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles