Austria kantsler hoiatab parempöörde eest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christian Kern.
Christian Kern. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Austria vasaktsentristist kantsler Christian Kern kasutas täna viimast võimalust, et hoiatada rahvast enne parlamendivalimisi parempöörde eest, mille tooks kaasa konservatiivide ja paremäärmuslaste koalitsioon.

«Austria seisab aastakümnete tähtsaimal ristteel,» ütles Kern Viinis Sotsiaaldemokratliku Partei (SPÖ) kampaaniakoosolekul. «Kas me tahame Austriat, kus rikkad läheksid rikkamaks ja kus sotsiaaltoetuste süsteem, tervishoid ja haridus satuks rünnaku alla? Või Austriat, kus igaühel on võimalus?»

Arvamusküsitlustes on valimiste eel esikohal paremtsentristlik Rahvapartei (ÖVP) eesotsas imelapseks kutsutava 31-aastase Sebastian Kurziga, kellest saaks valimisvõidu korral Euroopa noorim liider.

Sebastian Kurz. /JOE KLAMAR/AFP/SCANPIX.
Sebastian Kurz. /JOE KLAMAR/AFP/SCANPIX. Foto: JOE KLAMAR/AFP

Tema tõenäolisimaks koalitsioonipartneriks arvatakse toetuselt teisel kohal olevat immigratsioonivastast Vabadusparteid (FPÖ). SPÖ on kolmandal kohal.

Nooruses uusnatslusega flirtinud FPÖ esimehest Heinz-Christian Strachest võib saada Austria asekantsler.

Kurzil oleks võimalik moodustada ka järjekordne suur koalitsioon SPÖ-ga, aga senine valitsus oli ebapopulaarne ning Kern ja Kurz suhtuvad üksteisesse tõrjuvalt.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles