Kõrgõzstan valib uue presidendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletamine käib.
Hääletamine käib. Foto: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP/Scanpix

Kõrgõzstanis peetakse täna presidendivalimised, riigipeaks kandideerib 11 inimest, sealhulgas kolm endist peaministrit.

Valimisjaoskonnad avati Eesti aja järgi kell 5.00 ja suletakse kell 17.00.

Valijaskond on lahknenud kaheks, mistõttu ennustavad analüütikud teist hääletusvooru.

Kasvanud on surve juhtivale opositsioonikandidaadile ja julgeolekuteenistus ütles täna, et nad pidasid kinni endise parlamendiliikme, keda kahtlustatakse tulemuste teatavakstegemise järel rahutuste vallandamise plaanis.

Kõrgõzstan erineb kardinaalselt naaberriikidest Kasahstanist ja Tadžikistanist, kus on kombeks, et valitseja jääb ametisse elu lõpuni.

Paljud valijad kardavadki rahutusi ega julge hääletama minna.

Kõrgõzstan on teinud läbi arengu 2005. ja 2010. aasta ülestõusudest tänaste valimisteni, millega loodetakse kindlustada võimu rahumeelne üleminek.

President Almazbek Atambajevi kuueaastast ametiaega riigis, mis sõltub Venemaa poliitilisest toetusest, kuid heidab laenude ja investeeringute lootuses pilke Hiina poole, on iseloomustanud intriigid, pöörded ja murrangud.

Tema valimist 2011. aastal saatis poliitiline ja etniline vägivald, mis nõudis sadade inimeste elu.

Nüüd astub 61-aastane Atambajev tagasi ja laseb 11 kandidaadil võistelda ühe ametiajaga presidendikoha pärast, milles Kõrgõzstan erineb kardinaalselt naaberriikidest Kasahstanist ja Tadžikistanist, kus on kombeks, et valitseja jääb ametisse elu lõpuni.

Atambajev ei tee aga saladust, millist kandidaati tema toetab.

Valimiste selged soosikud ongi senise presidendi poliitiline liitlane Sooronbai Jeenbekov ja oligarh Omurbek Babanov.

Analüütikud iseloomustavad nende vastasseisu kui võitlust Babanovi põhjatute taskute ja Jeenbekovi käsutuses olevate administratiivhoobade vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles