Poola kaitseminister: Smolenski surmalennuki must kast jäädvustas plahvatuse (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola kaitseminister Antoni Macierewicz.
Poola kaitseminister Antoni Macierewicz. Foto: AGENCJA GAZETA/Reuters/Scanpix

Poola kaitseminister Antoni Macierewicz teatas eile, et seitse aastat tagasi aset leidnud Smolenski lennukatastroofi uue juurdluse käigus on tuvastatud, et valitsuse reisilennuki must kast jäädvustas plahvatuse, vahendab Poola Raadio.

Käesoleva aasta aprillis teatas Poola valitsuse soovil teist korda katastroofi juurdlusega tegelev uurimisrühm, et õhusõidukis toimus plahvatus enne, kui see vastu maad sööstis. Rahvusvaheline Lennunduskomitee (IAC) on aga selle versiooni tagasi lükanud, sest  tõestusmaterjal selliste järelduste tegemiseks oli puudulik.

2010. aasta 10. aprillil toimunud lennukatastroofis Smolenski lähistel hukkusid kõik 96 lennukis reisinut, sealhulgas nii Poola toonane president Lech Kaczyński, sõjaväe ohvitserid, poliitikud kui ka nende perekonnaliikmed, kes olid lendamas 1940. aastal toimunud Katõni veresauna mälestusteenusele.

Hukkunud president oli valitsuspartei Õigus ja Õiglus (PiS) juhi Jaroslaw Kaczynski kaksikvend. Nii Venemaa kui ka Poola esialgne uurimine tuvastas, et maandumist alustanud lennuki allakukkumine uduse ilmaga oli õnnetus. Jaroslaw Kaczynski ja teised PiSi juhtliikmed on aga algusest peale selle võimaluse kahtluse alla seadnud.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles