Soini: Soome ei karda Venemaad, kuid ei välista NATOt (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini.
Timo Soini. Foto: Vesa Moilanen / AP / Scanpix

Venemaa ei kujuta endast Soome jaoks ohtu, kuid sellest hoolimata ei välista see põhjamaa tulevikus liitumist NATOga, ütles Soome välisminister Timo Soini reedel Vene ajalehes Kommersant ilmunud usutluses.

«Soome ei tunne Venemaa poolt ohtu ega karda midagi. Usun, et see on üldine arvamus .... Meie kahe riigi vahel on head suhted ja probleeme tõepoolest pole,» ütles Soini.

«Kuid meie välispoliitika seisneb selles, et kõigi ning eelkõige naabritega hoitakse häid suhteid. Seejuures kuulume me EL-i, ÜRO-sse, Põhjamaade Nõukokku, meil on partnerlus NATOga jne,» lisas minister.

Vastates küsimusele, kas Soome järgib Rootsi eeskuju, kui too otsustab tihedama koostöö kasuks NATO-ga, märkis Soini, et seda teemat ei arutata praegu ei Helsingis ega Stockholmis.

«Ei Soome ega Rootsi ei kuulu praegu NATO-sse ja niipalju kui mina tean kummaski meie riigis NATO-ga ühinemist praegu ei kaaluta,» ütles ta.

«Kuid me ei tohi välistada NATO-sse astumist. Iga riik peab omama seesugust võimalust, seetõttu ongi meile tähtis avatud uste poliitika. Ent valitsuse praeguse poliitika kohaselt ei pea me seda aktuaalseks,» selgitas ta Vene lehele.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles