Paet: kurjategija on lõpuks saanud karistuse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden.
Osama bin Laden. Foto: SCANPIX.

Välisminister Urmas Paet hindas Osama bin Ladeni tabamist ja tapmist Ameerika Ühendriikide poolt sõnadega, et «kurjategija on lõpuks saanud karistuse».

«Bin Ladeni tabamise juures on esmapilgul kaks asja: kurjategija on lõpuks saanud karistuse, peaaegu kümme aastat on kaksiktornide ründamisest möödas ning maailma parimad luureteenistused tabasid ta lõpuks,» rääkis Paet ETV saates «Välisilm».

«Teiseks on muidugi märgiline tähtsus, ta polnud oluline vaid vahetult tema juhitud organisatsioonidesse kuulunud inimestele, tema kuvand oli laiem ning väga nähtavas tulevikus sellist terroristliku maailma uut suurkuju ei teki,» sõnas välisminister.

«Aga ega probleem pole lõpetatud, lahendatud. Bin Ladeni hukkumine ei lahenda rahvusvahelise terrorismi probleemi, eks tekivad uued liidrid,» nentis ta. «Tema tabamise mõju võib olla suurem pikemas perspektiivis.»

«Afganistani missioon pole olnud ainult bin Ladeni kinnipüüdmiseks, vaid et Afganistan riigina saaks endaga hakkama ja teisi ei ohustaks,» meenutas Paet.

«Üks asi, millega tuleb arvestada, on et bin Ladeni tabamine ei toonud terroristidele mingeid ressursse juurde. Muidugi võidakse lähiajal mingitele kuritegudele panna külge silt, et see on kättemaks bin Ladeni eest, aga samas ei ole võimalik lähiajal sooritada mingeid tegusid, mida siiani ei olnud võimalik teha,» selgitas Paet.

«Ka rahvusvaheline missioon Afganistanis on hoidnud neid inimesi seotuna just Afganistanis, et neil pole olnud võimalik selles mahus mujal tegutseda,» rääkis Paet äärmusterroristidest.

Ärmuslastest pantvangistajad oleks oma nõudmised juba välja käinud

«Seni pole olnud ühtki fakti, et eestlaste röövijad olnuks seotud Al-Qaeda või üldse äärmusliku islamisuunaga. Hetkel seoseid nende kahe sündmuse vahel pole võimalik tuua. Pantvangijuhtumi osas arenguid pole võimalik ette näha,» rõhutas välisminister võimalikest seostest Osama bin Ladeni tapmise ja eestlastest pantvangide kohtlemise vahel Lähis-Idas.

«Lisaks Eesti kodanikele on mitmes paigas islamimaailmas pantvange Euroopast veel, mõned juba aasta tagasi röövitud,» meenutas Paet.

«Kuna me jätkuvalt ei tea selle teo motiive, on keeruline spekuleerida. Kui oleks äärmuslusest tulenevad nõudmised, siis oleks need juba välja käidud,» arvas Paet.

«Inimröövide puhul võivad ettevõtmise motiivid ka sündmustiku arengu jooksul muutuda,» rõhutas välisminister.

«Eks igasugune segadus neis ühiskondades ei tee sealsetele uurimisorganitele tööd lihtsamaks,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles