Bin Ladeni tabamiseni viis Al-Qaeda käskjalg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: SCANPIX

Anonüümne diplomaatiline allikas teatas CNNile, et mees, kes USA võimud Osama bin Ladeni leidmiseni viis, oli Al-Qaeda liidriga tihedalt ühenduses püsinud Kuveidi päritolu käskjalg Abu Ahmad (Al Kuwaiti).

USA ametnike sõnul tuvastati käskjalg 2007. aastal ja see viis majani Abbottabadis, kus Al-Qaeda juht elas, vahendab CNN.

Al Kuwaiti nimi käis eelnevatel aastatel tihedalt läbi ka erinevates saladokumentides. Nimelt oli mees seotud mitmete Guantanamos kinni peetud äärmusrühmituste liikmetega. Käskjalga on kirjeldatud ka kui Al-Qaeda juhtivliikmete, 2008. aastal Guantanamosse viidud Khalid Sheikh Mohammedi ja 2005. aastal vahistatud liibüalase Abu Faraj protežeena.

Al Kuwaiti töötas eelnevalt Al-Qaeda meediamajas Kandaharis ja oli Mohammedi isiklik abi ja käskjalg. Mehel oli pidev kontakt ka teiste Al-Qaeda juhtfiguuridega.

Dokumentidest selgub, et Al Kuwaiti oli ka bin Ladenile lähedalseisev isik ja reisis temaga. «Al-Kuwaitit nähti Tora Boral ja võimalik, et ta oli üks, kes saatis bin Ladenit enne tema kadumist,» seisis ühes dokumendis.

USA võimud mehe nime ei kinnitanud. Pole teada, kas käskjalg oli ka rünnaku hetkel bin Ladeni juures ning kas ta on tapetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles