Gruusia saab maailmalt loodetust rohkem abi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA valitsuse abiagentuuri USAID juht Henrietta Fore kirjutamas koos Gruusia rahandusministri Nika Gilauriga alla rahaülekande lepingule.
USA valitsuse abiagentuuri USAID juht Henrietta Fore kirjutamas koos Gruusia rahandusministri Nika Gilauriga alla rahaülekande lepingule. Foto: Reuters / Scanpix

Brüsselisse kogunenud rahvusvahelised doonorid lubasid lääne ametnike kinnitusel anda Gruusiale sõjakahjudest taastumiseks maailma vaevavast finantskriisist hoolimata oodatust märksa suurema summa.

 

Euroopa Komisjoni teatel koguti tänasel ühepäevasel doonorkonverentsil Gruusiale kokku 4,55 miljardit dollarit (umbes 3,5 miljardit eurot), mida on palju rohkem kui loodeti, vahendasid Reuters ja AFP. Kogutud summa sees on 2,8 miljardit euro ulatuses avalikke vahendeid, et tulla vastu Gruusia kohestele konfliktijärgsetele prioriteetsetele vajadustele. Ülejäänu tuleb erasektorist.

USA valitsuse abiagentuur USAID rõhutas, et see oli väga tugev majanduslik ja poliitiline toetusavaldus Thbilisile. «Seda on palju rohkem kui me taotlesime ja seega ma arvan, et see on rõõmupäev,» märkis ka Ferrero-Waldner hilisemal pressikonverentsil.

Maailmapangaga kahasse korraldatud üritus tõi kokku kümned riigid ja finantsinstitutsioonid tervest maailmast. Neist osa oli juba varem teatanud avalikult plaanidest eraldada Gruusiale suuri abisummasid, kuid tänane tulemus ületas paljusid ennustusi.

Gruusia peaminister Lado Gurgenidze märkis, et tema riik on «sügavalt liigutatud sellisest solidaarsusdemonstratsioonist» ning 4,5 miljardit dollarit ületab kõrgelt ootusi. «Ükski grusiin ei unusta eales, et sellisel ajal näidati üles säärast toetust,» rõhutas ta.

USA tegi doonoritest suurima pakkumise, mis küündis miljardi dollarini, sellele järgnesid sadade miljonitega ka Rahvusvahelise Valuutafond (IMF), Euroopa Komisjon ja Jaapan.

ÜRO ja Maailmapanga analüütikute hinnangul vajab Gruusia järgmise kolme aasta jooksul infrastruktuuri ülesehitustöödeks, sotsiaaltoetusteks ja muudeks kulutusteks vähemalt 3,25 miljardit dollarit.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles