Afgaani kohus asendas ajakirjaniku surmanuhtluse 20-aastase vangistusega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perwiz Kambakhsh
Perwiz Kambakhsh Foto: Reuters / Scanpix

Afganistani apellatsioonikohus otsustas, et jumalateotuse eest surma mõistetud noor ajakirjanik Perwiz Kambakhsh tuleks hukkamise asemel 20 aastaks vangi saata.


«Me mõistame sinu, Sayed Perwiz Kambakhshi, islami ja auväärt prohvet Muhamedi solvamise eest 20 aastaks vangi,» tsiteeris uudisteagentuur AFP peakohtunik Abdul Salam Qazizada teisipäevast teadaannet. Otsuse langetas kolmest kohtunikust koosnev kolleegium üksmeelselt.


Enne seda olid kohtupingis tunnistusi jaganud viis Kambakhshi endist õppejõudu Balkhi ülikoolist. Nende kinnitusel küsis noormees loengusaalis küsimusi, mis solvasid moslemiusku.


«Miks on islam nii karm religioon?» meenutas üks õppejõududest üht sobimatut küsimust. Teise lektori jutu järgi segas Kambakhsh loenguid sellega, et küsis islami kohta vaenulikke, hoolimatuid ja ebaviisakaid küsimusi.


Samas astus tunnistajapingis kohtualuse eest välja tema kursusekaaslane, kelle sõnul sundisid julgeolekujõud Kambakhshi esimese protsessi ajal tunnistusele alla kirjutama vägivalla abil.


24-aastane Kambakhsh ja tema advokaat Mohammad Afzal Shormach Nuristani lubasid selle otsuse edasi kaevata. Advokaat nimetas otsust ebaõiglaseks, sest ükski tunnistustest ei toetanud tegelikult alguses esitatud blasfeemiasüüdistust. Nuristani avaldas ka kahtlust, et kohtunikud on saanud altkäemaksu.


Põhja-Afganistanis Mazar-i-Sharifis Balkhi ülikoolis õppinud ajakirjandustudeng Kambakhsh sattus võimudega pahuksisse aasta tagasi, kui levitas kaasüliõpilaste seas internetist väljatrükitud artiklit naiste õiguste kohta islamis. Julgeolekupolitsei arreteeris mehe ja pidas teda  mõnda aega mingisugust süüdistust esitamata kinni.


Lõpuks saadeti Kambakhsh kohtu alla süüdistatuna jumalateotuses ja mõisteti jaanuaris selles ka süüdi. Karistuseks määrasid õigusemõistjad talle surmanuhtluse. Kaitsjat noormehele ei võimaldatud, pealegi oli teda lähedaste sõnul vanglas piinatud. Pärast surmaotsuse määramist tervitasid mitmed Afganistani tuntud islamivaimulikud seda kui igati väljateenitud karistust.


Viimaste hinnangut ei jaganud aga inimõiguslased, kes väljendasid häälekalt pettumust, et pärast Talibani kukutamist lääneriikide relvajõu ja rohke majandusabi toel võimul püsiv Afganistani praegune juhtkond selliseid asju oma maal toimuda laseb. Kambakhs-hi surmaotsus mõisteti mitmel pool maailmas hukka, nõuti, et selle täideviimist takistaks president Hamid Karzai isiklikult.


Afganistani õigussüsteem põhineb islamiseadustel. See tähendab, et moslemiusu kritiseerimine on keelatud ja karistuseks jumalateotuse eest on surm. Möödunud kuul said seal näiteks 20-aastase vanglakaristuse ajakirjanik ja mulla selle eest, et nad olid välja andnud koraani tõlke, mis väidetavalt sisaldas vigu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles