Britid hääletavad valimissüsteemi muutmise üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistöötaja eile Londonis hääletuskasti jaoskonda viimas.
Valimistöötaja eile Londonis hääletuskasti jaoskonda viimas. Foto: SCANPIX

Suurbritannias toimub täna rahvahääletus, milles valijad peavad otsustama, kas muuta parlamendi valimissüsteemi.

Referendumil küsitakse rahvalt, kas minna üle nn ülekantava hääle süsteemile, milles valijad saavad kandidaate oma eelistuse kohaselt järjestada. Arvamusküsitluste kohaselt hääletavad britid ilmselt siiski selle poolt, et säilitada praegune majoritaarne ehk «võitja-võtab-kõik»-süsteem, milles valituks osutub kandidaat, kes kogub oma ringkonnas enim hääli.

Valimissüsteemi muutmine on ajanud tülli võimul olevad toorid ja liberaaldemokraadid. Kui peaminister David Cameron on muutusele vastu, siis liberaalide juht Nick Clegg toetab uut süsteemi, mis annab eeliseid väiksematele parteidele.

Jaoskonnad avati Eesti aja järgi kell üheksa hommikul ja suletakse südaöösel. Tulemused peaks selguma homme õhtuks, vahendas AFP.

Referendumiga samal ajal leiavad aset Šoti, Walesi ja Põhja-Iiri rahvusassambleede ning Inglismaa ja Põhja-Iirimaa kohalike omavalitsuste valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles