Portaal: Eesti ratturite juhtum mõjutab ELi sanktsioone Süüria vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvastased protestijad 29. aprillil Hama linnas tirimas maha ekspresident Hafez al-Assadi (paremal) ja tema poja, praeguse presidendi Bashar al-Assadi fotot.
Süüria valitsusvastased protestijad 29. aprillil Hama linnas tirimas maha ekspresident Hafez al-Assadi (paremal) ja tema poja, praeguse presidendi Bashar al-Assadi fotot. Foto: SCANPIX

Seitsme Liibanonis röövitud Eesti jalgratturi juhtum on varjatud põhjus, miks Eesti on üks vähestest riikidest, mis ei toeta Euroopa Liidu uusi sanktsioone Süüria võimude vastu, kirjutas täna uudisteportaal EUobserver.

Teatavasti võidi ühe versiooni kohaselt 23. märtsil Bekaa orus röövitud eestlased viia Süüriasse.

Nüüd on Eesti koos Küprose ja Kreekaga (ehk Süüriaga ajalooliselt lähedasi majanduslikke ja diplomaatilisi suhteid omavate riikidega) avaldanud seni kõige häälekamalt vastuseisu Briti ettepanekule kehtestada Süüria presidendile Bashar al-Assadile ja umbes 15 tema alluvale viisakeeld ja külmutada nende varad. Seda tahab London teha karistuseks režiimivastaste meeleavalduste jõhkra mahasurumise eest – alates märtsist on tapetud vähemalt 500 inimest.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind ütles portaalile, et EL liigub Süüria küsimuses liiga kiiresti. «Arvame, et järgmist sammu tuleb kaaluda hoolikamalt. Vajame arupidamiseks rohkem aega,» ütles Lind.

Lindi sõnul peavad Eesti võimud ratturite asjus kõnelusi nii Damaskuse kui teiste Lähis-Ida pealinnadega. Ta eitas, et Eesti on Süüria sanktsioonidele vastu inimröövi tõttu, öeldes, et neid asju ei tohiks niimoodi seostada.

Samas ütlesid teised ELi diplomaadid EUobserverile, et ratturite juhtum mängib Eesti vastuseisus olulist rolli.

«Miks nad blokeerivad? Guugeldage «Estonia» ja «cyclists» või vaadake nende välisministeeriumi kodulehte, et aru saada, mis toimub,» ütles üks anonüümne ELi kontakt.

«Eestlased on mures, et nende röövitud kodanikud on nüüd Süürias,» märkis üks teine ELi diplomaat.

ELi maad leppisid eelmisel nädalal kokku, et kehtestavad relvamüügikeelu Süüriale. Ühtlasi esitas Suurbritannia nimekirja isikutest, keda tuleks karistada lisasanktsioonidega, kui režiim ei tagane. Kuna ohvrite arv on viimase nädala jooksul veelgi kasvanud, pooldabki valdav enamus ELi riike nüüd Assadi ja teiste Briti nimekirjas olevate isikute karistamist.

Värskeimad teated Süüriast räägivad, et armee alustas täna vägede väljaviimist Deraa linnast, mis on olnud riigis seitsme nädala eest alanud rahutuste epitsenter. Sõjavägi lubas kõik väed tänase päeva jooksul linnast ära viia.

Samas räägivad pealtnägijad, et sajad Süüria sõdurid korraldasid täna öösel pealetungi Damaskuse äärelinnas Saqbas, kus murti sisse elumajadesse ja vahistati kümneid inimesi. Samuti on teateid, et tanke ja vägesid on saadetud teistesse protestivatesse linnadesse.

Protestilaine juhid aga lubavad homme korraldada uusi aktsioone Assadi režiimi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles