Saksamaa peab Itaalia sõjaohvritele maksma valuraha

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise maailmasõja aegne propagandaplakat.
Teise maailmasõja aegne propagandaplakat. Foto: Wikipedia.org

Itaalia kassatsioonikohtu otsusega peab Saksamaa maksma Teise maailmasõja ajal Toscana veresaunas hukkunud isikute lähedastele kompensatsiooni.


Itaalia kõrgeim kohus leidis, et Saksa valitsus peab maksma 800 000 eurot nende üheksa hukkunu lähedastele, kes tapeti 29. juunil 1944. aastal Toscana külades Civitellas, Cornias ja San Pancrazios, vahendas AFP.

Natsi-Saksamaa sõdurid hukkasid 203 inimest pärast seda, kui Itaalia partisanid olid tapnud kolm nende võitlejat.

Kohtunikud lükkasid tagasi Saksamaa vastuväited, mille kohaselt ei vastuta Saksamaa natsionaalsotsialistlike sõdurite sooritatud kuritegude eest, kirjutas telegraph.co.uk.

Saksamaad esindavad advokaadid leidsid, et selline pretsedent «avab Pandora laeka», sest tegemist on esimese korraga, kui kassatsioonikohus sunnib Saksamaad maksma kompensatsiooni Teise maailmasõja aegsete kuritegude tsiviilisikutest ohvritele.

Kohtuprotsess on seotud ka Natsi-Saksamaa sakslasest sõduriga Max Josef Mildega, kellele La Spezia sõjaväetribunal määras kahe aasta eest veresaunas osalemise eest eluaegse vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles