ELi volinik lendas Kuubale sidemeid uuendama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba lipp lehvimas rõdul Havannas..
Kuuba lipp lehvimas rõdul Havannas.. Foto: AFP / Scanpix.

Euroopa Komisjoni arengu ja humanitaarabi volinik Louis Michel saabus kohtumisele Havannasse, et ametlikult taastada Euroopa Liidu sidemed kommunistliku Kuubaga.

 

Micheli kahepäevane visiit järgneb euroliidu juunikuisele otsusele kõrvaldada kõik varem saareriigile kehtestatud sanktsioonid, vahendas BBC News. Kuubale sõitnud eurovolinik kohtub seal välisminister Felipe Pérez Roque’ga.

Kuuba kompartei ametliku häälekandja Granma andmetel teeb Michel ka ringkäigu eelmisel kuu orkaanis tõsiselt räsida saanud piirkondades. Seni on saareriik siiski keeldunud vastu võtmast orkaanikahjude likvideerimiseks humanitaar- või arenguabi Euroopa Liidult.

Eurooplased on võtnud pea pool sajandit kommunismis elanud saare suhtes oluliselt erineva lähenemisviisi Ameerika Ühendriikidega võrreldes.

Fidel Castro võimult taandumise ja tema venna Raúli presidendiks tõusmise järel üritab EL taas aktiivsemalt arendada dialoogi, lootuses, et see toob kuubalastele muutusi.

Havanna nõudis aga eeltingimusena viis aastat tagasi dissidentide massiarreteerimise pärast kehtestatud diplomaatiliste sanktsioonide ametlikku lõpetamist.

Tõkendid olid küll peatatud juba kaks aastat pärast jõustumist, kuid lõplikult tühistati need alles tänavu suvel. Kui selle nädala läbirääkimised õnnestuvad, siis sõlmivad pooled ilmselt ka ametliku kokkuleppe koostöö taaskäivitamiseks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles