Kairos puhkes verine usukokkupõrge

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopti kristlased, kes moodustavad umbes kümme protsenti Egiptuse rahvastikust, kurdavad diskrimineerimise üle.
Kopti kristlased, kes moodustavad umbes kümme protsenti Egiptuse rahvastikust, kurdavad diskrimineerimise üle. Foto: SCANPIX

Egiptuse pealinnas Kairos puhkesid nädalavahetusel verised kokkupõrked kristlaste ja moslemite vahel. Konfliktis sai surma vähemalt 12 ja viga üle 180 inimese.

Julgeolekujõud pidasid kinni rohkem kui 190 laupäeval Kairos Imbaga piirkonnas Püha Mena kopti kiriku juures meelt avaldanud kristlast ja salafisti, keda ootab nüüd ees õigusemõistmine sõjaväekohtus, vahendas BBC.

Väidetavalt sai usutüli alguse spekulatsioonist, et kirikus hoitakse vastu oma tahtmist kinni kristlasest naist, kes abiellus moslemiga ning soovis ka usku vahetada. Intervjuus Egiptuse kristlikule telekanalile kinnitas aga naine, et need väited ei vasta tõele.

Vaenupooled loopisid teineteist süütepommide ja kividega. Uudisteagentuuride teatel kostis linnast ka tulistamist. Kirik ning mitmed pühakoja läheduses asuvad hooned süüdati põlema. Olukorra kontrolli alla saamiseks kulus võimudel aga tunde.

Egiptuse justiitsminister Abdel Aziz al-Gindi lubas kõiki riigi julgeolekut ohustavaid isikuid karmilt karistada. «Valitsuse käsi ei värise. Valitsus ei ole nõrk,» kinnitas Gindi pärast valitsuskabineti erakorralist koosolekut.

Ministri sõnul karistatakse kõiki isikuid, kes esitavad väljakutse riigi usuvabadusele. Seejuures võib kohus määrata usuvabaduse vastu suunatud rünnakute toimepanijatele ka surmanuhtluse.

Pinged Egiptuse kristlaste ja moslemite vahel on varemgi vägivaldseks muutunud. Viimati lahvatasid pinged märtsis, kui kokkupõrked pealinnas nõudsid 13 inimelu ning sõjaväel tuli üksteise pihta kive loopivate vaenupoolte lahutamiseks sekkuda.

Tänavu jaanuaris lasi enesetaputerrorist end õhku aga ühe Aleksandrias asuva kiriku ees, tappes 21 inimest.

Jaanuaris mõistis kohus surma ka islamiusulise Mohammed Ahmad Husseini, kes mullu vahetult enne jõulumissat Naga Hamadys kuus kristlast ja ühe politseiniku tappis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles