Pakistan nimetas absurdseks väiteid bin Ladeni varjamisest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden.
Osama bin Laden. Foto: SCANPIX

Pakistani peaminister Yousuf Raza Gilani nimetas parlamendis peetud kõnes alusetuks süüdistusi, nagu oleks islamiriigi võimud varjanud Osama bin Ladenit.

Valitsusjuhi kinnitusel on võimud asunud uurima, kuidas oli võimalik, et Al-Qaeda arvatav liider elas segamatult Pakistanis idaosas asuvas Abbottabadi linnas, vahendas uudistevõrk AFP. 

USA andmetel elas esiterroristiks peetud mees Pakistanis viis aastat, kuni Ühendriikide mereväe eriüksuslsed ta möödunud nädala esmaspäeval Abbottabadis tabasid ning ka tapsid.

Ka kinnitas Gilani rahvasaadikutele, et võimude eesmärgiks on terrorism välja juurida ning jätkata võitlust hoolimata sellest, et võitlus terrorismiga on nõudnud paljude Pakistani elanike elu. 

Taas kord eitas Gilani sidemeid Pakistani ja terroriorganisatsiooni Al-Qaeda vahel. «Süüdistused kaassüüs ja ebakompetentsuses on absurdsed. Me lükkame sellised süüdistused ühemõtteliselt tagasi,» kinnitas peaminister BBC vahendusel.

Gilani nimetas bin Ladeni tabamise ja tapmiseni viinud Ühendriikide erioperatsiooni Pakistani suveräänsuse rikkumiseks, tuletades meelde, et USA toetas Al-Qaedat ajal, mil NSV Liit Afganistani tungis.

Valitsusjuhi arvates õnnestus bin Ladenil end kümme aastat varjata luurealaste ebaõnnestumiste tõttu, seejuures mitte ainult Pakistani vaid kogu maailma luureorganisatsioonide apsude tõttu. Ka kinnitas Gilani, et Pakistani valitsus usaldab täielikult riigi relvajõude ja luureametit.

Ühendriigid on seisukohal, et bin Ladenil oli Pakistanis toetusvõrgustik. Samas pole Washington otseselt süüdistanud Pakistani võime bin Ladeni varjamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles