Luik: Gaddafile tuleb saata sõnum, et tema mäng on läbi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse õhujõudude Rafale-tüüpi hävituslennukid, mis osalevad NATO Liibüa-missioonil.
Prantsuse õhujõudude Rafale-tüüpi hävituslennukid, mis osalevad NATO Liibüa-missioonil. Foto: SCANPIX

Eesti suursaadik NATO juures Jüri Luik rõhutas, et Liibüa diktaatorile Muammar Gaddafile tuleb saata sõnum, et tema mäng on läbi.

«Praegu pole märki, et kolme kuuga õnnestuks Liibüa operatsiooni lõpetada,» tõdes Luik ETV saates «Välisilm».

«Juunis saab NATO kolmekuune mandaat läbi, juuni keskel NATO kaitseministrite kohtumisel peab otsustatama, kas pikendada seda või mitte,» selgitas suursaadik.

«Loomulikult oleks kõik õnnelikud, kui operatsioon õnnestuks selleks ajaks lõpetada,» tõdeds ta.

«Sõjalist lahendust tuua me sellele kriisile ei saa, ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon, mida kellelgi pole kavas rikkuda, ütleb selgelt, et maavägesid Liibüasse ei viida. Lootus on, et olukorrale leitakse poliitline lahendus, mida võivad siis näiteks toetada NATO väed,» pakkus Luik välja.

«Rindejoonte külmumisest ei saa rääkida, sest reaalset rindejoont seal pole, võitlus käib konkreetsete linnade pärast,» selgitas ta.

«Usun, et oluline on saata signaal nii Muammar Gaddafile kui teda ümbritsevatele vägedele, et mäng on tegelikult läbi ning ainus võimalus on Gaddafil lahkuda,» rääkis Luik.

«Kõik ülejäänud jõud peavad osalema demokraatlikus protsessis, mis viib loodetavasti kunagi demokraatliku valitsuseni,» sõnas Jüri Luik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles