Euroopa lükkab Marsi-missiooni edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi Echus Chasma piirkond
Marsi Echus Chasma piirkond Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) plaanitav missioon Marsi uurimiseks lükkub paari aasta võrra edasi peamiselt rahalistel põhjustel. Ühtlasi otsib ESA oma missiooniks toetus välispartneritelt, teatas europeanvoice.com.


Euroopa marsikulgur Exo Mars peaks uue plaani järgi punasele planeedile startima 2013. aasta novembri asemel 2016. aasta jaanuaris. Plaanimuutus on seotud projekti eelarve kahekordistumisega 1,2 miljardi euroni.



Varasem, 2005. aastal kokkulepitud kava nägi ette 650 miljoni euro suurust eelarvet, kuid ESA teatel on otsustatud missiooni tunduvalt laiendada, kaasates enam kui kaks korda rohkem teadusliku tehnikat. Loodetud eesmärgiks on avastada maavälise elu jälgi kogutud pinnaseproovidest.



Agentuuri pressiesindaja Franco Bonacina kinnitusel tuli projekti edasi lükata 2016. aastasse, kuna see on esimene aeg, mil planeetide asetus on pärast 2013. aastat missiooni alustamiseks sobiv.



Agentuur loodab ka 200 miljoni euro suurusele rahalisele abile USA-lt ja Venemaalt. USA-lt soovivad eurooplased saada kommunikatsioonikanalit läbi Marsi ümber tiirlevate NASA satelliitide.



Stardi järel kulub aparaadil 5,5 miljoni kilomeetri suuruse vahemaa ületamiseks üheksa kuni kümme kuud. Seejärel asub see orbiidile, saatmaks kulgur langevarju abil planeedi pinnale.



Üks Euroopa Kosmoseagentuuri satelliit Mars Express juba tiirleb punase planeedi ümber ning saadab pilte. 2003. aastal selle abil tehtud katse saata planeedi pinnale robot aga nurjus. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles