Soome politsei kahtlustab kaht eestlast pangapettuse korraldamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea panga logo
Nordea panga logo Foto: SCANPIX

Soome keskkriminaalpolitsei teatel üritasid kaks Eesti kurjategijat varastada Nordea internetipanga kasutajate kontodelt 1,2 miljonit eurot. Suur osa ülekannetest õnnestus ära hoida, kuid kaduma läks 178 000 eurot.

Kuriteo lahendasid koos Soome keskkriminaalpolitsei ja Eesti politsei.

Eelmise aasta alguses toime pandud pettuses osales kahtlustuse kohaselt kokku 17 inimest, ent peategelasteks peetakse kaht eestlast. Üht neist kahtlustatakse jultunud pettuses ja teist jultunud pettusele kaasaaitamises, ülejäänud 15 isikut, kelle seas on mitme riigi kodanikke, rahapesus, vahendasid Helsingin Sanomat ja YLE.

Politsei on vahi alla võtnud viis inimest.

Kuriteod pandi toime nõnda, et pettuse korraldajad tungisid pahavaraprogrammi abil võrgupanga kasutajate kontodesse ning kandsid sealt raha üle teistele pangakontodele Soomes ja välismaal. Ülekanded ei olnud klientidele sama internetipanga sessiooni ajal näha, vaid avastati alles hiljem.

Pahavaraprogrammi abil tehti kokku umbes sada ülekannet ja ohvriks langes 89 eraisikut ja ettevõtet.

Politsei sõnul kasutati kuritegudes vaheisikutena nn muulasid ehk isikuid, kes palgati raha vastu võtma ja toimetama see kuriteo korraldajatele.

Kriminaalasi edastatakse lähipäevil prokuratuurile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles