Türgi kohus: peaminister tegutses põhiseadusevastaselt

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Tayyip Erdogan.
Türgi peaminister Tayyip Erdogan. Foto: AP / Scanpix

Türgi konstitutsioonikohus leidis, et peaminister Tayyip Erdogan ja mõned tema valitsuserakonna juhtivad liikmed tegutsesid ilmaliku riigikorra põhimõtete vastaselt.


«Kohus leidis, et partei liider Recep Tayyip Erdogan, endine partei liige ja parlamendispiiker Bulent Arinc ja haridusminister Huseyin Celik tegutsesid sihipäraselt ning intensiivselt põhiseaduse 68. paragrahvi vastu,» seisis kohtu lõplikus otsuses, vahendas Reuters.

Türgi konstitutsioonikohus on alates juulist arutanud hagi valitseva Õiguse ja Arengu Partei (AK) sulgemise kohta ilmaliku riigikorra vastase tegevuse eest.

Kohtuasi valitsuspartei sulgemiseks sai alguse AK algatusel vastu võetud seadusest, millega lubati naistel kanda ülikoolides pearätte. Peaprokuratuuri hinnangul rikuti sellise seadusega aga Türgi ilmaliku riigikorra põhimõtteid, mistõttu süüdistajad nõudsid peaministri, presidendi ja partei kümnete liikmete parteilise kuuluvuse peatamist viieks aastaks.

Kuigi AKd tegevusluba napilt siiski ei peatatud, määrati neile juulis rahatrahv. Tänane kohtuotsus oli selle põhimõtteline jätk, millega selgitati, miks just selline otsus vastu võeti..

AK sulgemine võimalik sulgemine süvendas niigi poliitiliselt ebakindlas riigis veelgi pingeid. Kohtuasi mõjutas oluliselt Türgi rahaturgu ja aeglustas reformiprotsessi. 2005. aastal vastu võetud Uus Türgi liir (YTL) on võrreldes dollariga kaotanud kolmandiku oma väärtusest, mistõttu otsustati võtta kasutusele taas riigi vana rahaühik Türgi liir (TRL), et nii inflatsiooni pidurdada

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles