NATO sõjalaevad jõudsid Somaalia rannikule

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia vetesse saadetud Vene sõjalaev.
Somaalia vetesse saadetud Vene sõjalaev. Foto: AP / Scanpix

Alliansi kolm sõjalaeva jõudsid Somaalia rannikule, et vältida piraatide võimalikke rünnakuid ÜRO humanitaarlaevadele.


NATO mereväejuhatuse esindaja kinnitas AFP-le, et Itaalia hävitaja ning Suurbritannia ja Kreeka fregatt saadeti eskortima ÜRO Toitlusprogrammi (WFP) humanitaarlaevu, mis toimetavad abi Somaalia sadamatesse.

Mereväejuhatuse esindaja kinnitusel on laeva meeskonnale antud õigus vajadusel ka jõudu kasutada.

WTPi humanitaarlaevad saadavad igal kuul Somaaliasse 30 000-35 000 tonni abi, kuid viimastel aastatel Adeni lahes sagenenud piraatide rünnakud kauba- ja reisilaevadele on sundinud lääneriike midagi nende turvalisuse tagamiseks ette võtma.

Rahvusvaheliste merendusametnike hinnangul on selle aasta üheksa kuuga maailmas toime pandud 199 mereröövist 63 leidnud aset just Somaalia vetes ja Adeni lahes.

Euroopa Liidu liikmesriikide välisministrid leppisid septembris toimunud üldasjade ja välissuhete nõukogu (GAERC) istungil kokku ka asutuse loomises, mis hakkab tegelema Somaalia piraatide probleemiga.

Oktoobris teatas Euroopa Liit, et Belgia, Küpros, Prantsusmaa, Saksamaa, Leedu, Holland, Hispaania, Rootsi ja võimalik, et ka Suurbritannia on valmis saatma oma laevad Somaalia vetesse, et osaleda piraatlusevastastel operatsioonidel. Siiski on Leedu teatanud, et nende merevägi missioonist osa ei võta. 

Samuti on oma sõjalaevad saatnud piirkonda ka USA, Venemaa ja India, kes tunnevad eelkõige muret naftatranspordi pärast, sest piraadid ohustavad Suessi kanalit läbivaid tankereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles