Aus kohus või näidispoomine? Vene endine majandusminister mõisteti süüdi (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskva kohus mõistis täna Vene endise majandusarenguministri Aleksei Uljukajevi täna süüdi altkäemaksu võtmises.

Uljukajev on süüdi altkäemaksu võtmises ajal, mil ta täitis ametikohustusi, teatas kohtunik Larissa Semjonova. Uljukajevile määratav karistus tehakse teatavaks hiljem.

Minister Uljukajev peeti kinni mullu 14. novembril Moskvas Venemaa riikliku naftagigandi Rosnefti peakorteris, kus ta sai kohtuotsuse järgi kaks miljonit dollarit altkäemaksu riiklikule naftafirmale Rosneft soodsa otsuse tegemise eest teise riikliku naftafirma Bašnefti erastamisel.

Oma süüd eitavat Uljukajevit ähvardab kuni kümneaastane vangistus range režiimiga karistuskoloonias ja miljonitesse dollaritesse ulatuv rahatrahv. Uljukajevi väitel on tegu aga lavastuse ja õela provokatsiooniga, mille autor Rosneft juht ja president Vladimir Putini endine abi Igor Setšin.

Süüdistuse järgi sai Uljukajev altkäemaksu just Setšinilt, Uljukajevi väitel ei teadnud ta, et Setšin andis talle raha, vaid ta arvas, et tegu oli kingituseks saadud veiniga. Süüdistuse sisu võib pidada veelgi absurdsemaks, kuna tehingu naftafirmade vahel kiitis heaks president Putin isiklikult ja ühegi ministri arvamus ei mänginud seejärel enam rolli.

61-aastase Uljukajevi vahistamine lõi pahviks kogu Vene eliidi. Osa eksperte on küsinud, kas president Putin ikka teadis sellest või on tema endine abi Setšin koos teda toetava FSB tiivaga juba nii võimsaks saanud, et seadis Venemaa riigipea lihtsalt fakti ette.

Seejuures ei tulnud Setšin ise kohtu ette tunnistusi andma. Selle kohta küsis eilsel pressikonverentsil Putinilt ka Ehho Moskvõ ajakirjanik Tatjana Felgenhauer, kes tahtis teada, kas Venemaa on õigusriik ja kas riigis eksisteerib kaks erinevat õigussüsteemi.

Putin eitas seda, kuid lisas, et Setšin oleks võinud kohtusse ilmuda. Samas lisas riigipea, et Setšin ei rikkunud seadust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles