Horvaatia allilm näitas oma jõudu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalalehe Nacional toimetuse ees plahvatanud Ivo Pukanici auto.
Nädalalehe Nacional toimetuse ees plahvatanud Ivo Pukanici auto. Foto: AP / Scanpix

«Ma ei lase Horvaatial muutuda Beirutiks,» tõotas peaminister Ivo Sanader pärast seda, kui Zagrebis mõrvati üks maa tuntumaid ajakirjanikke.


Horvaatia tuntuima nädalalehe Nacional väljaandja Ivo Pukanic (47) ja turundusjuht Niko Francic (38) lendasid õhku neljapäeva õhtul kell 18.20 Pukanici toimetuse ette pargitud Lexuses. Vigastada said veel kaks sama väljaande töötajat, kes viibisid samal ajal parkimisplatsil.

Arvestades, et Nacional on tuntud korruptante ja kuritegelikke võrgustikke paljastavate artiklite poolest, oletatakse, et tegu oli allilma kättemaksuga. Pärast aprillikuisest tapmiskatsest napilt eluga pääsemist hakkas Pukanic relva kandma, ka oli ta mõnda aega politsei kaitse all, ent sellest loobuti kahe kuu eest. Ründajat pole siiani leitud.


Kohe traagilise sündmuse järel kutsus Horvaatia president Stjepan Mesic, kelle jaoks Pukanic oli ka sõber, kokku rahvusliku julgeolekunõukogu erakorralise koosoleku.


«Kuritegelik allilm on esitanud meie riigile pretsedenditu väljakutse,» vahendas Mesici sõnu Briti ajaleht The Times. «See on hetk, kus meie maa peab olema ühtne, sest meie ees seisab küsimus: kas valitseb õigusriik või nemad – kurjategijad, terroristid ja maffia.»


Arvestades Horvaatias viimasel ajal toimunut, polnud Pukanici mõrv kuigi erakordne sündmus. Sealsed kuritegelikud jõugud on viimasel ajal võtnud ette mitmeid rünnakuid ajakirjanike, ärimeeste ja advokaatide vastu.


Paari nädala eest jõudis Horvaatia maailma esiuudistesse seoses noore naisadvokaadi Ivana Hodaki mahalaskmisega oma koduukse ees, samuti Zagrebi südalinnas. Pärast Hodaki tapmist vallandas Sanader oma kabinetist justiits- ja siseministri ning kuulutas sõja organiseeritud kuritegevusele. Paraku sai vastane üleeile aga järjekordse võidu.


Pukanici tapmise järel lubas Sanader, et nüüd hakkab kurjategijatele vastu kogu Horvaatia. «See on lõplik kaartide avamine ning riik tuleb sellest välja võitjana,» tõotas ta. «Meie parimad inimesed töötavad sellega.» Lisaks teatas peaminister eriseaduste paketist, mis annab korrakaitsjatele organiseeritud kuritegevuse ohjeldamiseks suuremaid õigusi.


Üleeilne plahvatus ei aita ajalehe The Irish Times hinnangul tõenäoliselt kaasa ka Horvaatia liitumisläbirääkimistele ELiga, mille riik loodab lõpetada tuleval aastal. Just organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni kontrolli alla saamine on üks peamisi asju, mida ühendus Zagrebilt nõuab.


Organisatsiooni Piirideta Reporterid värskes ajakirjandusvabaduse raportis seisab Horvaatia 173 maa seas 45. kohal. Tahapoole jääb kolm ELi liiget – 47. kohta jagavad Poola ja Rumeenia, 69. on Bulgaaria. Eestit peab sama raport meediavabaduselt maailma neljandaks.

Ivo Pukanic


•  21.01.1961 – 23.10.2008


•  Lõpetanud Zagrebi ülikooli politoloogia erialal


•  Asutas 1995. aastal nädalalehe Nacional, mille peatoimetajana töötas aastani 2000


•  Ainus ajakirjanik, kes sai paljude horvaatide silmis rahvuskangelaseks peetavalt kindral Ante Gotovinalt intervjuu enne tolle vahistamist ja süüdistatuna sõjakuritegudes Haagi rahvusvahelise tribunali ette viimist


•  Esimene Horvaatia ajakirjanik, kes tapetud pärast aastatel 1991–1995 peetud iseseisvussõda


•  Temast jäid maha abikaasa Mirjana ja tütar Sara

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles