USA: narkootikumide tootmine Afganistanis langeb järsult

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud oopiumi põletamise tseremoonia Afganistaanis 25. juunil 2008.
Konfiskeeritud oopiumi põletamise tseremoonia Afganistaanis 25. juunil 2008. Foto: AP / Scanpix

Oopiumi tootmine Afganistanis on võrreldes eelmise aastaga langenud pea-aegu kolmandiku võrra ning oopiumimoonide kasvupind on kahanenud 22 protsenti, väidab USA valitsusameti värske raport.


Unimaguna mahlast (oopium) saadav morfiin on lähteaineks heroiini tootmisel.

Sellel aastal väheneb oopiumi toodang 5 500 tonnini, eelmisel aastal toodeti Afganistanis 8000 tonni oopiumit, öeldakse USA rahvusliku narkootikumide kontrolli poliitika ameti raportis (Office of National Drug Control Policy - ONDCP).

Unimagunat kasvatati sellel aastal 157 000 hektaril, eelmisel aastal 202 000 hektaril ja 2006. aastal 172 600 hektaril.

Raportis öeldakse, et oopiumimooni kasvatamine on pea-aegu täielikult kadunud Afganistani põhja ja ida osast. 18 provintsi on raportis antud hinnangu järgi moonikasvatusest vabad (15 provintsi aastal 2007 ja 12 aastal 2006).

93 protsenti oopiumitoodangust tuleb viiest lõunaprovintsist. Helmandi provintsist tuleb 60 protsenti oopiumitoodangust. 29 riigi 34 provintsist on oopiumivabad või on seal unimaguna kasvupind väiksem 6000 hektarist.

«Afganistan vajab rahu, õitsvat majandust ja seaduse võimu, et saada demokraatlikuks riigiks, narkootikumide tootmine hävitab igat neist eeltingimustest,» ütles ONDCP direktor John Walters.

Just seepärast peab Walters uudist oopiumi tootmise vähenemisest julgustavaks sõnumiks Afganistani rahvale.

Ühelt poolt on oopiumi kasvatuse vähenemine tugevnenud sisejulgeoleku ning teisalt kasvatajate alternatiivsete elatusallikate juurde suunamise tulemus, öeldakse raporti tutvustuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles