Amnesty: Kesk-Aasia riigid piinavad segamatult dissidente

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usbekistani vanglas piinamise alla sattunud inimõigusaktivist Mutabar Tadžibaeva (vasakul) avaldas tänavu jaanuaris Brüsselis toetust kodumaal vangis viibivatele kaasvõitlejatele.
Usbekistani vanglas piinamise alla sattunud inimõigusaktivist Mutabar Tadžibaeva (vasakul) avaldas tänavu jaanuaris Brüsselis toetust kodumaal vangis viibivatele kaasvõitlejatele. Foto: SCANPIX

Kesk-Aasia autoritaarsed režiimid kasutavad järjekindlalt vastaste peal piinamist, piiravad teisitimõtlejate väljendusvabadust ja kiusavad taga sõltumatuid ajakirjanikke, teatas täna inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Organisatsiooni iga-aastase raporti kohaselt ei ole säärased tavad Usbekistanis ja Kasahstanis vaibunud, olgugi et mõlemad riigid väidavad vastupidist, vahendas AFP.

Amnesty kritiseeris gaasirikast Usbekistani ka selle eest, et režiim on vangistanud tuhandeid teisitimõtlejaid, teiste seas poliitilisi dissidente, ja neid, kes on väidetavalt seotud riigis keelatud islamistlike parteidega.

Gaasi- ja naftarikas Türkmenistan aga hoiab Amnesty sõnul vange eraldatuses, mõistab nende üle ebaõiglaselt kohut ja piirab sõna-, usu- ja liikumisvabadust.

Vaeseim endine liiduvabariik Tadžikistan kasutab kohtutes piinamise teel hangitud ülestunnistusi, kusjuures ohvrid ei julge sellest vastumeetmete kartuses teada anda. Samuti kritiseerib Amnesty Tadžikistani suutmatuse eest karistada naistevastase vägivalla toimepanijaid.

Kõrgõzstanis seevastu on tavaline, et korrakaitsjad kodanikke peksavad, kusjuures ebaproportsionaalselt palju rünnatakse usbeki vähemuse esindajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles