Pakistan lubas USA rünnakutele vastumeetmeid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden.
Osama bin Laden. Foto: SCANPIX

Pakistani parlament võttis ühehäälselt vastu otsuse, mille kohaselt tuleb sõltumatu uurimise käigus välja selgitada Osama bin Ladeni tabamiseni viinud erioperatsiooni seaduslikkus.

Seadusandliku kogu seisukoht oli selge – Ühendriikide esivaenlase tabamiseni viinud haarangu käigus rikuti Pakistani suveräänsust, vahendas BBC.

«Pakistani rahvas ei talu enam sellist tegevust ja kui ühepoolseid meetmeid taas rakendatakse, võivad sellel olla kohutavad tagajärjed rahule ja julgeolekule nii regioonis kui kogu maailmas,» vahendas uudistevõrk AFP rohkem kui kümme tundi kestnud arutelu järel vastu võetud resolutsiooni.

Islamiriigi rahvasaadikud on seisukohal, et lisaks Ühendriikide tegevusele hinnangu andmisele tuleks leida meetmed, et selline intsident enam kunagi ei korduks.

Lisaks 2. mail Abbottabadis toimunud USA mereväe eriüksuse haarangule suhtusid parlamendisaadikud kriitiliselt ka Ühendriikide õhurünnakutesse Pakistani territooriumil. Resolutsioonis nimetati droonirünnakuid Pakistani-Afganistani piirialal lubamatuks.

Seejuures hoiatati, et kui rünnakud ei lõpe, tuleks valitsusel kaaluda läbi Pakistani kulgeva NATO transiidi peatamist. Nimelt varustatakse Pakistani kaudu  Afganistanis sõdivaid liitlasvägesid.

Pakistani võimud on nimetanud alusetuks süüdistusi, nagu oleks islamiriigi võimud varjanud nii bin Ladenit kui ka teisi terrorismis süüdistatavaid isikuid. USA andmetel elas esiterroristiks peetud mees Pakistanis viis aastat, kuni Ühendriikide mereväe eriüksuslased ta möödunud nädala esmaspäeval Abbottabadis tabasid ning ka tapsid.

Ühendriigid on seisukohal, et bin Ladenil oli Pakistanis toetusvõrgustik. Samas pole Washington otseselt süüdistanud Pakistani võime bin Ladeni varjamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles