Türgi alustas Süüria kurdidele pealetungi (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi ja Türgi ühisõppused eelmise aasta suvel.
Iraagi ja Türgi ühisõppused eelmise aasta suvel. Foto: ILYAS AKENGIN/AFP/Scanpix

Türgi kaitseminister Nurettin Canikli teatas, riik on otsustanud asuda pealetungile Loode-Süürias asuva kurdi enklaavi Afrini vastu, sest sealsed kurdi võitlejad kujutavad endast Türgile tõelist ja üha kasvavat ohtu.

Süüria kurdide rahvakaitseüksus teatas, et Türgi on juba andnud Loode-Süüria Afrini küla pihta umbes 70 mürsulööki, kuid suurem Ankara välja kuulutatud rünnak on alles algamas.

Türgi territooriumilt lähtuv mürsutuli algas umbes keskööl ja kestis kuni tänase hommikuni. Türgi peab Süüria enklaavi kontrollivat kurdi rühmitust Türgis tegutseva kurdide separatistliku rühmituse pikenduseks.

Kaitseminister Nurettin Canikli ei soovinud täpsustada, millal operatsioon algab, vaid ütles, et rünnaku ajastamise kallal alles töötatakse. Eesmärk on ka minimeerida Türgi vägede kaotusi, lisas minister.

«Operatsioon on de facto piiriülese mürsutulega alanud,» märkis minister. «Kui ma ütlen «de facto», ei soovi ma sellega valet muljet jätta. See on alanud. Kõik Süüria põhjaosas tegutsevad terrorivõrgustikud ja elemendid elimineeritakse. Muud võimalust ei ole.»

Sõjaline tegevus ähvardab aga kasvatada pingeid Türgi ja USA vahel, mis on äärmusrühmituse Islamiriik vastases võitluses moodustanud liidu kurdide enamusega Süüria Kaitsejõududega.

Türgi on rahulolematu USA plaaniga moodustada Süüria põhjapiirile 30 000-pealine üksus, millest enamuse moodustaksid kurdidest võitlejad.

USA välisminister Rex Tillerson seletas, et kavas on hoopis toetada väljaõppega kohalikke jõude, kes aitasid piirkonda äärmusrühmituse Islamiriik (IS) käest tagasi võtta.

Türgi liidreid see ei rahuldanud. Peaminister Binali Yıldırım ütles, et Türgi on saanud viimase kolme päeva jooksul avaldusi, mis üksteisele vastu räägivad.

«USA peab segadused likvideerima ning muutma oma seisukohta rahu ja Türgiga suhete parandamise kasuks,» ütles ta.

Välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles telekanalile CNN-Türk, et Türgi ei ole praeguse olukorraga rahul.

«Kas meie umbusk Ühendriikide suhtes jätkub? Jah,» sõnas ta ja lisas, et Washington ei ole täitnud lubadust võtta tagasi relvad, mis anti Süüria kurdidele Islamiriigiga võitluseks. Türgi väitel jõuavad need relvad lõpuks Türgis võitlevate kurdi mässuliste kätte.

Türgi peab Afrini ja teisi Süüria piiri äärseid alu kontrollivaid kurde Türgis iseseisvuse eest võitlevate kurdi mässuliste liitlasteks ja on otsustanud hoida iga hinna eest ära piirile kurdi koridori loomise.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles