USA kaitseminister kutsus Türgit Süürias vaoshoitusele (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks poissi Türgi tankide juures Afrinis.
Kaks poissi Türgi tankide juures Afrinis. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

USA kaitseminister Jim Mattis kutsus täna Türgit üles vaoshoitusele operatsioonis kurdi võitlejate vastu Põhja-Süürias.

«Vägivald Afrini piirkonnas häirib Süüria seni suhteliselt stabiilset regiooni ja juhib tähelepanu kõrvale rahvusvahelistelt pingutustelt Islamiriigi (IS) alistamiseks,» ütles Mattis Indoneesia pealinnas Jakartas. «Kutsume Türgit vaoshoitusele sõjategevuses ja retoorikas ning kõiki osapooli jääma keskendunuks ISIS-e alistamisele.»

USA kaitseministri sõnul oli töö Afrini enklaavi stabiliseerimisel enne Türgi-invasiooni jõudnud punkti, kus humanitaarabi liikus ladusalt ja põgenikud naasid piirkonda. «Türgi sissetung häirib seda selgelt ja me kutsume Türgit tagama, et selle operatsioon oleks ulatuselt ja kestvuselt piiratud.»

Pentagoni juht lisas, et USA ja Kurdi Rahvakaitseüksused (YPG) on Süürias IS-i alistamise veerel.

Mattise sõnul võtavad Ühendriigid väga tõsiselt Türgi õiguspäraseid julgeolekumuresid ja on pühendunud koos NATO liitlastega neile lahenduse leidmisele.

Türgi alustas laupäeval Süüria Afrini piirkonnas sõjalist operatsiooni YPG vastu ja saatis päev hiljem üle piiri maaväed. Türgi näeb Kurdi Demokraatlikus Ühtsusparteis (PYD) ja selle relvastatud tiivas YPG-s terroriste, kes on seotud keelatud Kurdistani Töölisparteiga (PKK), mis on Türgis keskvõimu vastu võidelnud 1984. aastast saadik.

Türgi tankid Süüria loodeosas.
Türgi tankid Süüria loodeosas. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

USA ja selle liitlaste jaoks on YPG ja SDF, milles kurdid moodustavad peamise lahingjõu, tähtis liitlane võitluses äärmusrühmituse Islamiriik vastu.

Türgi sõjategevus YPG-ga on Ankara suhteid Washingtoniga pingestanud varemgi. Türgi korraldas 2016. aasta augustist 2017. aasta märtsini sõjalise operatsiooni Afrinist idas asuvatel aladel, võttes sihikule nii IS-i kui ka YPG.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles