IMFi juht kavatseb vägistamissüüdistuse vastu võidelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi juht Dominique Strauss-Kahn (keskel) eile New Yorgis.
IMFi juht Dominique Strauss-Kahn (keskel) eile New Yorgis. Foto: SCANPIX

Üleeile vahistatud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) direktor Dominique Strauss-Kahn astub täna USAs kohtu ette seoses süüdistusega, et ta üritas vägistada ühe New Yorgi luksushotelli toateenijat. Ilmselt teeb skandaal lõpu tema lootusele tõusta Prantsusmaa järgmiseks presidendiks.

62-aastane Strauss-Kahn pole oma advokaadi Benjamin Brafmani sõnul teinud midagi valesti ja väidab end olevat süüta, vahendas AFP.

USA võimud esitasid Strauss-Kahnile eile süüdistuse seksuaalses rünnakus Sofoteli luksushotelli 32-aastase naissoost toateenija vastu, tema vägistamiskatses ja ebaseaduslikus vangistamises.

Nii Prantsuse kui rahvusvahelisi poliitilisi ringkondi šokeerinud vahejuhtum leidis aset laupäeva pärastlõunal. Politsei kirjelduse järgi üritas oma sviidi duširuumist täiesti alasti välja tulnud Strauss-Kahn vägistada toateenijat, kes oli hotellituppa tulnud, arvates, et tuba on tühi.

Hotellis kolm aastat töötanud mustanahalise naise sõnul haaras IMFi juht temast kinni, tiris ta magamistuppa ja voodile ning lukustas ukse. Naisel õnnestus mehe haardest lahti pääseda, kuid Strauss-Kahn tiris ta seejärel mööda koridori vannituppa, kus üritas naiselt aluspesu ära võtta ja sundis teda talle oraalseksi tegema.

Naine suutis põgeneda, teatas toimunust hotelli teistele töötajatele, kes kutsusid kohale politsei. Strauss-Kahn jõudis enne nende saabumist aga hotellist kiiruga lahkuda ja vahistati Air France'i Pariisi suunduvas reisilennukis John F. Kennedy lennuväljal vaid kümme minutit enne selle õhkutõusu.

Strauss-Kahn on palganud rea tippadvokaate. Ehkki IMFi juhina on ta üks maailma mõjuvõimsamaid isikuid, pole tal õigust diplomaatilisele puutumatusele.

Kohtuniku ette pidi ta astuma juba eile, kuid istung lükati tänase peale, et Strauss-Kahn käiks kohtumeditsiinilises läbivaatuses.

Strauss-Kahni abikaasa, USA päritolu tuntud teleajakirjanik Anne Sinclair teatas eile, et ei usu sekundikski oma mehe vastu esitatud süüdistusi. «Mul pole mingit kahtlust, et tuvastatakse tema süütus,» ütles Sinclair AFP-le.

Meest kaitsesid ka tema lähedased parteikaaslased. «Olen veendunud, et see on rahvusvaheline vandenõu,» ütles Ile de France'i piirkonna asejuht Michèle Sabban, kes rääkis AFP-le, et Strauss-Kahni nõrkus naiste ja võrgutamise vastu oli laialt teada. «See on uut sorti poliitiline atentaat.»

Strauss-Kahn on seksiskandaali sattunud ka varem. 2008. aastal paljastus tema afäär ungarlannast alluvaga IMFis. Valuutafond korraldas juurdluse, misjärel teatas, et prantslane käitus küll valesti, ent ei ahistanud naist.

2007. aastast IMFi juhtinud Strauss-Kahni ehk DSKd, nagu teda tuntakse kodumaal, peeti vähemalt eilseni üheks Prantsuse sotsialistide kõige tõenäolisemaks kandidaadiks tuleva aasta presidendivalimistel Nicolas Sarkozy vastu. Edu ennustasid talle ka arvamusküsitlused.

Sotsialistide liider Martine Aubry oli eile Strauss-Kahni arreteerimisest kuuldes jahmunud, nimetades seda välguks selgest taevast.

Vaatlejate sõnul leidis IMFi juhi vahistamine aset halval ajal, eriti arvestades Kreeka jätkuvat võlakriisi, mida Strauss-Kahn eile Berliinis Saksa kantsler Angela Merkeliga arutama pidi. Samuti pidi prantslane täna ja homme osalema ELi rahandusministrite kohtumisel Brüsselis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles